Gaat je hond overgeven door nieuw voer?
Als je je hond nieuw voer geeft, heeft dat invloed op 'm. Je hond moet wennen aan nieuw voer - zowel fysiek als mentaal. Zo kan je hond zenuwachtig worden en kan hij overgeven na nieuw voer. Hoe komt dat? Is het erg? Je leest hier meer over honden die overgeven na het eten van nieuwe brokken.
Waarom kan een hond overgeven na nieuw voer?
Voor honden is een vast eetpatroon het fijnst. Dezelfde voeding op dezelfde momenten. Dat vinden ze niet saai - het is juist goed voor ze. Zo is de hond een echt gewoontedier en is bijvoorbeeld de darmflora afgestemd op de brokken die je hond eet. Honden braken vaker dan mensen. Wat oorzaken van braken:
- Iets verkeerds gegeten
- Te snel gegeten
- Te veel gegeten
- Problemen met maag, darm of nier
- Wormen
- Stress door bijvoorbeeld veranderingen of autorijden
Mocht je het overgeven zelf net even gemist hebben, dan kan het zijn dat je de volgende symptomen bij je hond ziet:
- Overdreven veel slikken
- Kwijlen
- Kokhalzen
Het (abrupt) wisselen van voer kan ervoor zorgen dat je hond overgeeft. Dat wil niet zeggen dat de nieuwe brokken slecht of niet lekker zijn. Vaak is het een teken van te veel eten (hierover later meer) of dat het lichaam van je hond aan het ontgiften is. En dat klinkt heftiger dan het is. Zoals net gelezen: de darmflora is afgestemd op het voer van je hond. De darmen en maag zijn gericht op het verteren van de brokken die daar elke dag voorbijkomen.
De bacteriën die daarvoor zorgen, zijn niet meer nodig voor de nieuwe voeding - de darmflora sterft dus als het ware uit om zich opnieuw te ontwikkelen voor de andere brok. Het lichaam herkent de nieuwe voeding niet meteen, waardoor het lichaam dit het liefst zo snel mogelijk onverteerd weer afvoert. En dat gebeurt in de vorm van diarree of braaksel.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.
Geef de juiste hoeveelheid om te voorkomen dat je hond braakt na nieuw voer
Wat veel baasjes doen: simpelweg dezelfde hoeveelheid geven van het nieuwe voer. Soms pakt dat goed uit, maar soms betekent dat dat je hond overgeeft na 't eten. Zo zijn geperste brokken - die van WOOOF - veel geconcentreerder dan een krokante brok. Dat betekent dat je er veel minder van hoeft te geven. Gebruik je uit gemak dezelfde maatbeker of -schep? Dan geef je je hond waarschijnlijk te veel eten.
Wanneer moet je direct contact opnemen met de dierenarts als je hond overgeeft?
Een keertje overgeven na het eten van nieuw voer is geen ramp en ook niet direct iets om je zorgen over te maken. Neem wel contact op met je dierenarts in de volgende gevallen:
- Als je weet dat je hond iets abnormaals at, bijvoorbeeld van straat
- Als je hond vergiftigd is of als je dat vermoedt, bijvoorbeeld door chocolade te eten, te zwemmen in blauwalg, schoonmaakmiddelen of muizengif
- Bij een opgezwollen buik
- Als je hond telkens probeert te braken maar er niets uitkomt
- Bij aanhoudend braken en duidelijk ziek en sloom zijn
- Als je hond meer dan 39,5 graden koorts heeft
- Als je hond opvallend veel drinkt en plast
- Als je hond zelfs geen water meer binnenhoudt
- Als je hond moeite krijgt met lopen en in evenwicht blijven