We denken het misschien allemaal wel eens: “Is mijn hond te dik?”. “Nee, het zal toch niet!” Maar niets is minder waar. Maar liefst de helft van de Nederlandse honden heeft overgewicht. Dit vinden wij schokkend nieuws.
Wij helpen je graag bij het identificeren van een hond met overgewicht en wat je hieraan kunt doen!
Overgewicht bij honden: een groeiend probleem
Jij een koekje bij de koffie, jouw maatje ook een lekkere traktatie. We herkennen het allemaal wel. Maar het feit is dat we hier echt voorzichtig mee moeten zijn. Wist je dat overgewicht bij honden in Nederland steeds vaker voorkomt? Net als bij mensen kan het zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, van gewrichtsklachten tot een kortere levensduur.
Vaak komt overgewicht door te veel voeding en snacks, of het verkeerde soort voer passend bij het ras. Dit gaat vaak samen met onvoldoende dagelijkse beweging.
Gelukkig is er ook goed nieuws: met de juiste aanpak kun je je hond weer in topvorm krijgen!
Ontdek alvast onze Light voeding
Hoe herken je of jouw hond te zwaar is?
Vaak merken hondenbaasjes pas laat dat hun hond te zwaar is, terwijl een gezond gewicht juist enorm bijdraagt aan een gelukkig en actief hondenleven.
Enkel door jouw hond op de weegschaal te zetten, ga je er niet achter komen of hij overgewicht heeft. De bouw van elke hond is anders en ook het geslacht, ras en de leeftijd zijn belangrijk om naar te kijken voordat je een oordeel velt.
Een handig hulpmiddel om te controleren of jouw hond kampt met overgewicht of een pondje te zwaar is, is de Body Condition Score (BCS). Dit is een methode waarbij je de lichaamsbouw van je hond beoordeelt door te kijken en te voelen. Deze score bestaat uit meerdere schalen en wordt ook wel gezien als de “BMI voor honden”.
De methode in 3 stappen:
- Kijk van bovenaf naar jouw hond.
- Kijk vanaf de zijkant naar jouw hond.
- Voel met je hand over de ribbenkast.
Voelen en zien
Je mag nooit de ribben van jouw hond heel goed zien. Ze moeten bedekt zijn met een dun laagje vet, anders betekent dit dat jouw hond juist ondergewicht heeft.
De ribben mag je zeker wel voelen! Daar is soms nog wat verwarring over. Tijdens het bepalen van de BCS moet je met je hand of vinger over de borstkas van jouw maatje gaan. Je zou de ribben van je hond licht moeten kunnen voelen zonder hard te drukken, en er moet een duidelijke taille zichtbaar zijn wanneer je van boven kijkt. Dit noemen we ook wel een zandloperfiguur.
Is het gedrag van jouw hond de laatste tijd veranderd? Is je hond sneller moe tijdens wandelingen? Hijgt hij vaker of lijkt hij minder zin te hebben in beweging? Dit kunnen signalen zijn dat hij te zwaar is. Regelmatig wegen en letten op deze fysieke kenmerken helpt om overgewicht vroegtijdig te herkennen.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Overgewicht bij honden kan op lange termijn serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Te zware honden hebben een grotere kans op gewrichtsproblemen, zoals artritis, omdat het extra gewicht de gewrichten onnodig belast. Daarnaast vergroot obesitas de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs een kortere levensverwachting.
Ook heeft een te zware hond effect op de gezellige uitjes en wandelingen. Honden met overgewicht zijn vaak minder actief, hebben minder energie en kunnen moeite hebben met spelen of lange wandelingen. Dit kan leiden tot nog minder bewegen, waardoor afvallen nog lastiger wordt.
Hoe zorg je dat een hond afvalt?
Maar hoe laat je jouw hond afvallen? Er zijn meerdere methodes om jouw hond te laten afvallen. Het beste is om onderstaande manieren allemaal op te volgen en het advies daarbij is om dit rustig op te bouwen. Een gezond dieet en voldoende beweging helpen je hond afvallen op een verantwoorde manier.
Het juiste dieet: Welk voer voor mijn hond om af te vallen?
Wat belangrijk is bij het afvallen, is dat jouw hond minder calorieën moet binnenkrijgen dan dat hij verbruikt. Daarbij is het belangrijk om over te stappen op een hondenvoeding die speciaal is ontwikkeld voor gewichtsbeheersing, zoals onze WOOOF Light geperste brok.
Hondenvoer dat gericht is op het gewichtsverlies van je hond bevat vaak minder vet en calorieën, maar juist meer eiwitten en vezels. Eiwitten helpen om spiermassa te behouden terwijl je hond afvalt, en vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
Het is ontzettend belangrijk om consequent te blijven en de exacte aanbevolen hoeveelheid te geven. Weeg dus het voer netjes af en geef geen extraatjes. Als je dit wel doet en ook de portiegrootte per dag aanpast, is het afvallen veel moeilijker.
Welk hondenvoer is geschikt?
Onze Light hondenvoeding zorgt ervoor dat jouw hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en hiermee afvalt. Hij komt niks tekort en met dit voer hoef je ook niet minder te voeren. Daar wordt jouw maatje dan weer blij van.
L-Carnitine in deze speciale variant draagt bij aan het behoud van spiermassa en stimuleert de vetverbranding. Glucosamine, chondroïtine en omega-3 dragen bij aan de vermindering van gewrichtsproblemen en ondersteunen een betere mobiliteit.
Portiecontrole: Hoeveel mag je hond eten per dag?
Veel honden krijgen ongemerkt te grote porties, wat bijdraagt aan overgewicht. Gebruik daarom altijd een keukenweegschaal om precies af te meten hoeveel voeding jouw hond nodig heeft op basis van zijn gewicht, ras en activiteitsniveau.
Vaak staat op de verpakking een richtlijn, maar het kan zijn dat je de hoeveelheid moet aanpassen als je hond moet afvallen. Bij onze light-variant is dat niet nodig. Je volgt gemakkelijk de exacte hoeveelheid op de voedingstabel op de zak.
Een extra handige truc is om de dagelijkse hoeveelheid in meerdere kleinere porties te verdelen, zodat je hond minder snel honger krijgt. Denk aan 3 of 4 porties in plaats van 2 op een dag.
Wil je jouw hond toch af en toe iets lekkers geven? Kies dan voor gezonde snacks, zoals stukjes komkommer of wortel, en vermijd calorierijke koekjes.
Beweging en spel: Hoe motiveer je je hond om meer te bewegen?
Afvallen gaat niet alleen om het aanpassen van het dieet van je hond, maar ook om meer bewegen. Probeer de dagelijkse wandelingen te verlengen of kies voor een hoger tempo. Laat je hond bijvoorbeeld naast de fiets meelopen of ga samen joggen. Dit moet langzaam worden opgebouwd, je kunt niet zomaar 5 km gaan rennen met je hond.
Heeft je hond weinig motivatie? Maak het dan leuk met interactieve spellen, zoals zoekspelletjes of een balwerpen in het park. Of plan een doggydate met het favoriete vriendje van jouw maatje.
Zwemmen is ook een goede optie, vooral voor honden met gewrichtsproblemen, omdat het de gewrichten minder belast. Als je hond tenminste van water houdt.
Het belangrijkste is dat beweging een vast onderdeel van jullie routine wordt, zodat je hond op een natuurlijke en plezierige manier gewicht verliest.
Laatste tips!
Met de overstap naar de juiste voeding en meer beweging maken jullie al een goede stap in de juiste richting! Hiermee gaat jouw hond zeker wat gewicht verliezen. Blijf consequent! Dit is het moeilijkste en vaak het lastigst vol te houden in het hele proces.
Naast bovengenoemde methodes geven we je nog wat extra tips:
- Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
- Maak voor de start met afvallen een foto van jouw hond van bovenaf en de zijkant. Zo houd je het proces goed in de gaten.
- Weeg je hond regelmatig en loop eens binnen bij de dierenarts. Zo heeft hij meteen ook weer een fijne associatie.
- Blijf scherp op tussendoortjes en kies voor groente en fruit die jouw hond mag hebben.
- Pak het rustig aan en wil niet meteen in de hoogste versnelling gaan.
We wensen je heel veel succes en zijn er voor je als je ons nodig hebt. Heb je nog vragen over overgewicht bij honden of wil je meer informatie over onze light voeding? Onze experts staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op en wij denken met je mee.