Hoeveel voer is goed voor je hond?
Het nieuwe jaar is begonnen en voor veel mensen staat 'gezond eten' bovenaan het lijstje met goede voornemens. Maar hoe zit het eigenlijk met de voeding voor jouw hond? Krijgt je hond voldoende voeding binnen of geef je misschien juist te weinig? Wat maakt de juiste hoeveelheid voer voor je hond eigenlijk uit? En hoe weet je hoeveel gram jouw hond moet eten? Lees hier ons uitgebreide voedingsadvies voor honden.
Aangezien wij dagelijks vragen krijgen over de juiste hoeveelheid voer voor de hond, leek het ons een goed idee om hier een blogpost over te schrijven! Heb jij vragen over (de voeding voor) jouw hond? Laat het ons vooral weten via Facebook of e-mail, dan krijg je sowieso antwoord en kijken we of we er meer mensen mee kunnen helpen door erover te bloggen.
Hoeveel Gram Moet een Hond per Dag Eten en Waarom is Die Aanbevolen Hoeveelheid zo Belangrijk?
Je bent net nieuw in de hondenwereld of je stapt over naar een nieuwe hondenvoeding en je vraagt je af hoeveel gram je hond eigenlijk per dag moet eten. Bij de overstap naar nieuw voer verandert soms ook de ontlasting van je hond: hij krijgt last van diarree, poept meer of spuugt misschien zelfs een klein beetje. Veel mensen stappen dan weer over, 'want misschien is er iets niet goed met de nieuwe voeding'. Maar: in veel gevallen is het helemaal niet nodig en ligt het niet aan welk voer je geeft.
Het is altijd belangrijk om goed te kijken naar hoeveel hondenvoer je je hond geeft - of je nou nieuw voer geeft of niet. Weeg het mooi af op een keukenweegschaal, want dan weet je precies wat je geeft. Op de zak voer vind je een groot etiket met een voedingsschema. Daar staat de aanbevolen hoeveelheid op voor jouw (formaat) hond. Dit is een richtlijn en is niet voor elke hond hetzelfde. Want de ene hond is actiever dan de andere en zo zijn er meer factoren die de juiste hoeveelheid voer voor jouw hond bepalen. Hoe dan ook: het is wél goed om die richtlijn als uitgangspunt aan te houden.
Goed om te weten: het is helemaal niet gek als de ontlasting van je hond afwijkt in de eerste dagen van het nieuwe voer. Is je hond goed alert en drinkt en eet hij goed? Dan kan dit geen kwaad. Blijft de ontlasting langer dan een paar dagen anders dan je gewend bent? Neem dan altijd even contact met ons op - dan geven we je graag advies.
Verschillende Productiemethoden van Hondenvoer: Verschillende Hoeveelheden
Stap je over naar nieuw voer, dan geven we vaak dezelfde hoeveelheid als voorheen. Soms is dat prima, maar als je overstapt van geperste brokken naar krokante brokken of andersom, dan geef je veel te veel of juist te weinig. Geperste hondenbrokken zijn heel fijn samengeperst en hebben daardoor minder volume dan een krokante brok.
Je hond heeft dus minder geperste brokken nodig dan de krokante brokken. En ja, dat is flink minder: kijk je naar de juiste hoeveelheid geperste brokken, dan ziet het er op het oog als weinig uit. Het verschil in de hoeveelheid komt door de productiewijze en de vertering. Juist die vertering maakt de juiste hoeveelheid voer voor je hond zo belangrijk. Twijfel je over hoeveel gram voer jij je hond moet geven? Vraag het ons!
Verschillende Honden Hebben Verschillende Eetbehoeften
De richtlijn voor de juiste hoeveelheid voeding op de verpakking is ook echt een richtlijn. Het is een gemiddelde en het wil niet zeggen dat je geen gram meer of minder aan jouw hond mag geven. De energiebehoefte van jouw hond hangt namelijk af van…
- De leeftijd
- Het gewicht
- De activiteit
Sommige honden hebben meer voeding nodig dan de richtlijn aangeeft en andere honden juist minder. Sterker nog: het verschilt niet alleen per ras en formaat, maar ook voor honden van hetzelfde ras en zelfs voor honden uit hetzelfde nestje.
Voer je Hond op het Oog
De voedingswijzer is dus een uitgangspunt en het is aan het baasje om te bekijken wat de goede hoeveelheid voer voor de hond is. Dat doe je onder andere door te kijken naar je hond. Een hond is mooi op gewicht als je de taille ziet en de ribben niet ziet, maar wel voelt. Voel je de ribben niet meer of is de taille onzichtbaar? Dan heeft je hond waarschijnlijk iets te veel van het eten genoten en is het slim de dagelijkse hoeveelheid voeding te verlagen. En andersom.
Hoe Vaak Geef Je Je Hond Te Eten?
Krijgt je hond te veel energie binnen, dan zorgt dat voor overgewicht en zelfs orthopedische problemen. Daarom is het goed om de juiste hoeveelheid voeding te geven én dat verspreid over de dag te doen. Honden die de hele dag of een paar keer per dag de gelegenheid krijgen om zo veel te eten als ze willen, krijgen al snel te veel voeding en dus energie binnen.
Onze tip: geef je hond minimaal twee keer, maar maximaal vier keer per dag een afgewogen hoeveelheid portie brokken. Zo krijgt je hond gelijkmatig voeding binnen en dat heeft weer als voordeel dat de darmen voldoende tijd hebben voor een optimale vertering en opname van de voedingsstoffen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.
De nauwkeurigste manier om je hond de juiste hoeveelheid voeding te geven, is door de brokken af te wegen. Brokvoeding is erg geconcentreerd en een brokje meer of minder kan al verschil maken. En we kennen het: hondeneigenaren vullen de maatbeker tot net boven de rand of het streepje, want we verwennen onze dieren graag. Met als gevolg dat de je hond al snel te veel energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Over verwennen gesproken: de snacks die we onze viervoeters toestoppen, tellen natuurlijk ook mee. Als het goed is, krijgt je hond met de dagelijkse voeding alle voedingsstoffen en energie binnen die hij nodig heeft. Elk koekje en elke snack zorgt voor aanvoer van extra energie. Daarbij is 'bijvoeding' vaak erg rijk aan eiwit en mineralen als calcium en fosfor, wat de balans in het hondenlichaam kan verstoren. Snacks mogen zeker, maar geef het met mate.
Voeding Honden Berekenen
Om te ontdekken hoeveel gram jouw hond per dag mag eten, moet je weten hoe zwaar je hond is. Heb je een kleine hond en een weegschaal, dan kan je dit best thuis doen door met je hond en al op je weegschaal te gaan staan. Je schrijft het totaalgewicht op en daarna stap je zonder hond op de weegschaal. Je trekt jouw gewicht van jullie gezamenlijke gewicht af en je weet precies wat je hond weegt. Heb je een formaat Duitse dog die zo'n 90 kilo weegt, dan is dat wellicht iets te ambitieus. Met een grote en zware hond is het een beter idee om 'm bij een dierenarts of -winkel te wegen.
Weet je het gewicht van je hond? Dat is stap één. Op onze website vind je op de productpagina van jouw specifieke voer én op het etiket van de zak een voedingstabel. In deze tabel zoek je het gewicht van je hond op en daarnaast zie je een aanbevolen hoeveelheid voer die past bij het gewicht van jouw hond.
Hoeveel Gram Voer voor je Puppy?
Heb je een pup? Dan werkt het berekenen van de juiste hoeveelheid puppyvoer net even anders. Je kijkt dan niet naar het huidige gewicht van je pup. Wat je wel doet: je kijkt naar het gewicht dat jouw hond heeft als-ie is uitgegroeid en dus het volwassen gewicht bereikt. Let op: soms is het volwassen gewicht van een reu en een teef anders.
Is jouw hond een kruising van meerdere rassen of een onherleidbare kruising? Geen paniek, dan vind je hier een handig schema om het volwassen gewicht van jouw hond uit te rekenen.
Voedingsadvies voor je Hond: Kijk Altijd Goed naar je Dier, Want de Voerbehoefte Verandert
Moet je altijd dezelfde hoeveelheid voer aanhouden voor je hond? Nee, want je hond krijgt door zijn hele leven heen andere behoeften. Een opgroeiende hond of een hond van een actief ras met veel energie heeft meer voedingsstoffen nodig dan een hond op leeftijd die het liefst het grootste gedeelte van de dag lekker aan je voeten ligt. Laat je je hond castreren of steriliseren, dan is de voerbehoefte ook minder dan voorheen. Situaties waarin je hond behoefte heeft aan meer of minder voer:
- Je hond krijgt ineens veel meer of veel minder beweging dan voorheen, bijvoorbeeld doordat
- Je dankzij het thuiswerken veel meer wandelt of speelt of doordat
- Je hond rust moet houden vanwege een blessure
- Je hond is nog in de groei
- Je hond is drachtig
- Je hond is net geopereerd
- Je hond is op leeftijd
- Je hond heeft meer stress en daardoor behoefte aan ander voer
- Je hond is vaker buiten (wat vooral in de winter voor een hoger energieverbruik zorgt)
Blijf altijd goed naar je hond kijken. Net als bij mensen is gewichtstoename of afname het resultaat van een afwijkende energiebalans. Krijgt je hond meer energie (kilocalorieën) binnen dan dat-ie verbrandt, dan komt je hond aan. En andersom geldt het dus ook: komt er minder energie binnen dan dat je hond verbrandt, dan valt je hond af. Valt je op dat je hond is aangekomen, dan geef je wat minder eten. Zie je dat hij is afgevallen? Geef dan gerust wat meer voer. Je gebruikt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer voor je hond als uitgangspunt, maar je mag hier best een beetje van afwijken als je - zoals wij aanraden - op het oog voert.