Ga naar de hoofdinhoud

Kwispelend op vakantie met WOOOF!

4 juli 2022, door Anika

Het échte zomerse weer is eindelijk begonnen. Ben jij al helemaal toe aan vakantie? Ga jij deze zomervakantie samen met je kwispelaar en heb je aan alles gedacht wat mee moet? Check nú met onze handige WOOOF vakantie checklist of je alles hebt ingepakt. Download via onderstaande knop en vinken maar!

Download de checklist

Tijdens deze warme dagen is het extra belangrijk om alert te zijn op je maatje. Het kan soms erg warm worden en honden geven duidelijk aan wanneer ze verkoeling nodig hebben. Hou je hond goed in de gaten. We hebben enkele tips die helpen bij het koel houden.

1. Laat je Kwispelaar Niet in de Auto Achter

Misschien wel de belangrijkste tip, want dit gebeurt nog steeds te vaak. Baasjes die hun viervoeter even in de auto laten zitten in de volle zon. Vergeet niet dat een auto enorm snel opwarmt; in 10 minuten zit je aan de 50 graden Celsius! Dit is levensgevaarlijk voor een hond. Dus geen hond in de auto tijdens warme dagen als er geen verkoeling in de auto is. Let ook op of je geen andere honden in een afgesloten auto ziet zitten. Bij twijfel, altijd de politie bellen.

2. Zorg voor Schaduw voor Jouw Viervoeter 

Niet minder belangrijk, zorg voor schaduw! Bij een wandeling op een warme dag is het verstandig om vroeg in de ochtend en/of later op de avond te wandelen. Als je toch samen naar buiten gaat, probeer dan in de schaduw te lopen. Denk eraan dat je kwispelaar zelf de keuze heeft waar hij wil liggen. Leg hem dus niet vast in de volle zon. Zonneschijn verplaatst gedurende de dag.

3. Toegang tot Water

Op zo’n warme dag heeft iedereen meer behoefte aan drinkwater. Zorg er dan ook voor dat je hond altijd water heeft. Zwemmen en verkoeling zoeken in het water is natuurlijk ook een goede optie. Droog de hond na het zwemmen goed af en blijf opletten: niet te lang in de volle zon staan of liggen.

4. Binnen tussen 10.00 en 14.00

Het is tussen 10.00 en 14.00 uur het warmst. Binnen is het over het algemeen net iets minder warm. Probeer je kwispelaar binnen te houden op het heetst van de dag.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


5. (UV) Beschermende Kleding

Wist je dat er kleding beschikbaar is die beschermt tegen UV straling? Dit kan een optie zijn voor sommige honden. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om te zorgen voor een beetje extra bescherming… wees creatief! ;-)

6. Scheer je Kwispelaar Niet

De vacht zorgt voor het reguleren van de lichaamstemperatuur van je hond. Het is dus raadzaam om de vacht goed te onderhouden, zodat deze optimaal kan functioneren.

7. Beperk het Zonnebaden

Onze viervoeters houden van zonnebaden ;-). Maar ook bij dieren geldt: niet lang. Als ze op hun rug liggen en de buik in de zon ligt, kan deze verbranden. Daar komt ook de volgende tip bij van pas.

8. Let op met Zonnebrand

Gebruik nooit zonnebrand voor mensen op honden. Deze smeersels bevatten zinkoxide wat giftig is voor je viervoeter. Er bestaat hond-vriendelijke zonnebrand!

Herken Oververhitting! Wat Kun Je Doen?

Een hond gaat door enkele fasen voordat hij oververhit raakt:

  1. Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
  2. Hard hijgen, kwijlen, braken, diarree
  3. Slijmvliezen worden bleek
  4. Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock

Verplaats je hond altijd direct naar een koele schaduwrijke plaats als je een van deze fases opmerkt.

Vanaf fase 2 is afkoeling noodzakelijk. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over hem heen te stromen of natte lappen tegen hem aan te leggen. Leg nooit een natte doek op de rug van de hond! Gebruik ook niet te koud water; snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor onderkoeling kan ontstaan.

Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is. Breng de hond naar een dierenarts voor controle en eventueel verdere behandeling.

Download de checklist

Wil je meer leesvoer? Kijk dan hier!
Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.