Mijn hond moet afvallen

13 september 2023, door Anika

Een gezonde hond is meestal een gelukkige hond. Daar hoort ook een passend gewicht bij! Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend, want ook in Nederland is een groot deel van de honden te zwaar. Gelukkig is het voor honden makkelijker om af te vallen dan voor ons mensen, omdat zij afhankelijk zijn van de manier waarop hun baasje met hen omgaat. Hoe je jouw lieve viervoeter hierbij helpt, dat vertellen we je in deze blog. Zo kunnen jullie nog lang samen genieten van een gezond en gelukkig leven!

Hoe weet ik of mijn hond moet afvallen?

Bij een hond die tonnetje rond is hoef je er niet lang over na te denken, maar soms valt overgewicht wat minder op. Bijvoorbeeld omdat jouw hond aanleg heeft voor wat extra gewicht, een hele dikke vacht heeft of omdat het om een wat kleiner beetje overgewicht gaat. Met onderstaande methoden kom je erachter of jouw hond af moet vallen!

Probeer WOOOF Light

Advies van de dierenarts

De dierenarts is natuurlijk echt een expert. Krijg je daarvan dus te horen dat jouw hond te zwaar is, dan weet je zeker dat je hiermee aan de slag moet.

Zichtbaar overgewicht

Bij veel rassen kun je een stukje overgewicht zien zitten. Met name de taille, dus het stuk tussen de heupen en ribben in, is dan niet zo goed meer te zien. Wanneer je van bovenaf naar jouw hond kijkt moet dit stukje lijf van je hond zichtbaar smaller zijn bij een gezond gewicht.

Voelen

Je kunt ook even voelen bij de ribben van jouw hond. Als het goed is kun je deze lichtjes zien zitten en zeker voelen wanneer je je hand er op legt. Is dat niet het geval, dan is jouw hond te zwaar. Verder krijgen veel rassen plooien met vet bij de buik of nek wanneer zij overgewicht hebben. Verwar dit alleen vooral niet met alleen huidplooien zoals een Sharpei bijvoorbeeld heeft!

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Waarom is een gezond gewicht zo belangrijk?

Net als bij mensen kan overgewicht een heel scala aan problemen opleveren voor je hond. Allereerst zijn honden met overgewicht simpelweg minder gelukkig. Het is minder comfortabel om te bewegen en hij heeft sneller last van warmte. Een hond met een gezond gewicht heeft juist veel energie, maar bij honden met overgewicht neemt dit gauw af.

Daar komen dan nog allerlei gezondheidsrisico’s bij, die de levensverwachting van een hond drastisch verlagen. Denk aan diabetes, een hoge bloeddruk, (chronische) ontstekingen, gewrichtsaandoeningen en hart- en longproblemen.

Probeer WOOOF Light

Manieren om een hond af te laten vallen

Een hond kan op verschillende manieren afvallen. Het beste is om al deze methoden in te zetten, maar dan wel op een rustige en opbouwende manier. Zo zorg je ervoor dat jouw hond gelukkig blijft en op een verantwoorde manier kan afvallen!

Minder calorieën binnenkrijgen

Om af te vallen is het allereerst belangrijk dat je hond minder calorieën binnenkrijgt dan dat hij verbruikt. Dit is vrij eenvoudig. Je geeft je hond dan minder voer dan je eerst deed. Het is ontzettend belangrijk om hier consequent mee te zijn. Geef je je hond nog veel extra’s, of wisselt de hoeveelheid voer die je per dag geeft, dan is het afvallen veel moeilijker. Weeg dus het hondenvoer af en geef geen extra’s. Met light hondenvoer zorg je er hierbij voor dat jouw hond nog altijd alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en dus zeker niets tekort komt! Ook hoef je je hond op light hondenvoer niet minder te voeren dan voorheen. Daarbij kun je ook proberen om de hoeveelheid voeding meer over de dag te verdelen, door dit in bijvoorbeeld 3 of 4 keer te voeren in plaats van één of twee keer.

Meer bewegen

De tweede stap is om jouw hond wat meer te laten bewegen. Bouw dit langzaam op zodat jouw hond telkens goed kan herstellen, maar ga hier wel echt mee aan de slag! Je kunt samen wandelen, spelletjes spelen met een touw of bal, je hond laten rennen of je hond laten zwemmen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Naast dat dit super gezond is voor je hond, is het natuurlijk ook heel gezellig om samen op pad te gaan of iets leuks te doen.

Extra tips

Met minder calorieën uit voeding en meer beweging maakt je hond ongetwijfeld al snel mooie stappen richting een gezond gewicht. Er zijn nog een aantal aanvullende dingen die je kunt doen om dit proces goed te laten verlopen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Zorg altijd voor voldoende drinkwater
  • Maak vooraf een foto van je hond zodat je de voortgang daarmee kunt vergelijken
  • Weeg je hond ook regelmatig om te zien hoeveel hij afvalt
  • Blijf scherp op tussendoortjes
  • Pak het afvallen rustig aan en probeer dit niet te snel te doen.

Hulp nodig? We denken graag mee!

Heb je nog vragen of kunnen we je ergens anders bij helpen? We doen er alles aan om jouw hond te laten kwispelen, dus laat het vooral weten! We staan altijd voor jullie klaar. 

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 

 

 

Gerelateerde producten

light
Op voorraad
Levertijd 1 - 2 werkdagen

46,00

voor 18kg