Opspringen afleren

8 augustus 2023, door Anika

Enthousiast verwelkomd worden door je kwispelaar is leuk thuiskomen. Als dat gepaard gaat met opspringen, dan wordt dit gedrag meestal niet goed ontvangen. De intentie is goed, maar niet gewenst. In deze blog leggen we uit hoe je dit gedrag kunt afleren. Dit is niet alleen voor onze veiligheid, maar ook om onze kwispelaars te beschermen.

De bel gaat. Oma staat voor de deur. Je kijkt naar je hond die helemaal door het dolle is van het geluid van de bel, want hij weet dat mensen het huis kunnen betreden. Meer mensen is meer aandacht. “Blijf!”, hoor je jezelf nog zeggen, terwijl je de voordeur open doet om oma binnen te laten. Binnen een paar seconden voel je hoe jouw viervoeter langs je benen naar buiten glipt en in al zijn blijdschap tegen oma opspringt. Oma valt achterover … Hoorde je een krakend geluid? Een maand later: je betaalt de rekening voor haar gebroken heup met alle liefde. Het besef dat oma niet meer op bezoek wil komen, is echt pijnlijk.

Waarom springt een hond tegen mensen op?

We zetten 3 mogelijkheden op een rijtje:

Begroeting - De begroeting in een roedel is met veel gesnuffel aan elkaars snuit en bek. De wereld van een kwispelaar zit tenslotte in zijn neus, waar hij alle informatie verzamelt zoals bijvoorbeeld identificatie via geur. Aangezien wij niet op handen en voeten lopen, is opspringen voor je hond de enige manier om jouw snuit te bereiken.

Enthousiasme - Wanneer honden echt heel blij zijn als je bijvoorbeeld thuiskomt, is opspringen hun manier om deze emotie te uiten.

Gewoonte - Toegegeven, een opspringende pup is schattig en we denken helemaal niet aan de gevolgen als-ie later groot is. Als het opspringen niet eerder is gecorrigeerd, dan kan dit een hardnekkige gewoonte worden om af te leren.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Opspringen afleren vanwege veiligheid

“Zo erg is dit toch niet?” Dit is een algemene reactie en inderdaad aandoenlijk dat een hond zijn enthousiasme toont. In dit voorbeeld was oma de pineut. Wat zijn de gevolgen voor je kleine neefje van 14 maanden als hij met wankele beentjes net loopt?

Het afleren van opspringen bij honden is belangrijk om verschillende redenen:

  • Kracht en grootte. Onderschat ook kleine honden niet als ze enthousiast zijn.
  • Krassen of verwondingen door nagels.
  • Angst en ongemak als mensen bang of allergisch zijn.
  • Opspringen schrikt bezoekers af als deze ervaring negatief is.
  • Veiligheid van de hond zelf. Een hond kan per ongeluk gewond raken als mensen zich bedreigd voelen en reageren op het ongewenste gedrag.

Tips opspringen van je hond afleren

Als je hond tegen mensen opspringt, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om dit gedrag af te leren. Reageer rustig en blijf deze stappen herhalen tot het opspringen stopt:

Blijf kalm
Hoe frustrerend dit gespring ook is, niet boos worden. Een boze reactie maakt je kwispelaar niet rustig en dat is precies wat je wel wil.

Geen aandacht
Als hij opspringt, draai je dan rustig om en vervolg je actie zoals bijvoorbeeld je jas ophangen. Het doel is om de hond te leren dat opspringen niet leidt tot aandacht. Omgedraaid kun je bovendien geen oogcontact maken wat dus ook aandacht is.

Beloon gewenst gedrag
Zodra de hond stopt met opspringen en rustig staat of zit, geef dan positieve aandacht zoals aaien, enthousiast reageren of een beloning. Dit smaakt natuurlijk naar meer…

Gebruik commando's
Leer je hond een commando zoals ‘zit’ dat je gebruikt als begroeting. Beloon direct als hij netjes gaat zitten in plaats van op te springen.

Oefenen
Oefen het begroeten met vrienden of familie. Vraag ze dan ook om niet te reageren als-ie opspringt, maar wel belonen als de begroeting is geslaagd.

Blijf herhalen en hou vol
Als je soms wel aandacht geeft als de hond opspringt, zal het afleerproces langer duren. Blijf daarom volhouden.

Belonen voor goed gedrag is eigenlijk altijd een goed idee. Als iets niet lukt, dan kan de ultieme snack helpen. Denk bijvoorbeeld aan stukjes worst. Vlees is tenslotte onweerstaanbaar lekker voor een hond.

Bekijk de worsten

Voor een snelle beloning kun je bijvoorbeeld koektrainers gebruiken. Door het kleine formaat kan de training meteen weer doorgaan. Lekker lang kauwen maakt een kwispelaar rustig en het gebit wordt ook meteen verzorgd. Extra lang belonen bereik je met kauwbotten.

Bekijk alle snacks

Wil je meer weten over onze beloningen? Onze klantenservice zit braaf klaar voor al je vragen.

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.