Hond met slechte adem?
Slechte adem bij een hond is lang niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Wist je dat een slechte adem kan wijzen op gezondheidsproblemen? Jij hebt misschien last van de geur, maar je viervoeter kan last hebben op een andere manier. In deze blog bespreken we de oorzaken van slechte adem en delen we tips voor een fris bekkie.
Je kwispelaar nestelt zich tegen je aan op de bank. Gezellig een avondje samen bankhangen. Terwijl je een arm om hem heen doet, kijkt hij opeens liefdevol naar jou en begint te hijgen. Door de warme adem in je gezicht verbreek je het oogcontact door je hoofd meteen de andere kant op te draaien, want… pfff… die geur! Bestaat er zoiets als smintjes voor honden?
Hondadem, Ouderdomskwaal of … ?
Een slechte adem merken we meestal op bij oudere honden. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Als je hond geen frisse bek heeft in combinatie met onderstaande punten zou een gezondheidsprobleem namelijk de oorzaak kunnen zijn:
- Veel kwijlen
- Geen eetlust en gewichtsverlies
- Gedragsverandering zoals verminderde activiteit en prikkelbaarheid
Herken je (een van) deze symptomen? Wacht dan niet langer om naar de dierenarts te gaan. Hoe sneller de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op herstel.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.
Oorzaak en Gevolg
De eerste gedachte is de mondhygiëne. Dit is zeker een oorzaak om bij stil te staan. Net als bij mensen kunnen honden ook last krijgen van tandplak en tandsteen. Als dit niet wordt bijgehouden, grijpen bacteriën hun kans waardoor ontstekingen en infecties ontstaan. Gevolg? Tandvleesaandoeningen, gaatjes en zelfs tandverlies. Daar blijft het niet bij: als bacteriën zich blijven vermenigvuldigen, kunnen ze zich verspreiden naar de organen zoals het hart, de lever en de nieren. Verzorging van het gebit is dus nog belangrijker bij honden dan bij mensen.
Andere factoren die kunnen bijdragen aan een slechte adem:
- Slecht verteerbaar voedsel
- Vieze gewoontes zoals afval of poep eten
- Nierfalen of diabetes
Tips voor een Gezond Hondengebit
Het zal geen verrassing zijn, maar regelmatig tandenpoetsen is geen overbodige luxe dus. Met training, doorzettingsvermogen en de juiste beloning kun je hier een dagelijkse routine van maken.
Wil je maatje liever niet dat je met een tandenborstel in zijn bek zit? Dan zijn er ook nog andere manieren:
- Water - Zorg dat je hond voldoende water heeft. Niet alleen om te hydrateren, maar ook om zijn bek te spoelen
- Controles - Plan bij je dierenarts met regelmaat een afspraak voor gebitscontrole
- Darmflora - overweeg probiotica om de spijsvertering te bevorderen
- Wortel - tandplak verwijderen was nog nooit zo gezond. Een stukje komkommer geven is ook een goede tip. Niet voor het verwijderen van tandplak, wél voor een tijdelijk fris bekkie en het schattige gesmak; het natuurlijke smintje voor de honden.
Lees meer over een hondengebit in de blog: Gebit van een hond: Wat is daar nou goed voor?
Naast tandreinigende speeltjes maak je honden misschien nog blijer met tandreinigende tussendoortjes. Bij WOOOF hebben we dental sticks in twee verschillende maten.
De hertenpoot is ook 100% natuurlijk en hypoallergeen: