Waarom weigert mijn hond zijn voeding? Mogelijke redenen voor voedselweigering

9 juli 2024, door Daphne

Het kan frustrerend zijn als jouw maatje zijn voeding niet wilt eten. Dit leidt snel tot bezorgdheid en zelden kun je echt verklaren waarom je viervoeter dit gedrag vertoont. In deze blog delen we enkele mogelijke redenen waarom je hond zijn voeding zou kunnen weigeren.

Redenen waarom jouw hond zijn voeding niet wilt eten

Smaak: Misschien houdt je hond niet van de smaak van het voer. Honden hebben, net als mensen, voorkeur als het om eten gaat.

Medische redenen: Ook tandproblemen kunnen de oorzaak zijn. Als je hond pijn heeft bij het kauwen, zal hij eten vermijden of zelfs weigeren. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met je dierenarts.

Gedrag: Je hond zou kunnen denken dat hij iets beters krijgt als hij zijn voer niet eet. Sommige honden weten precies hoe ze hun baasjes om de vinger kunnen winden. Een typisch voorbeeld: “Oh nee, mijn hond eet niet. Ik geef hem liever een stuk van het lekkere, sappige biefstuk dat we bij het avondeten hebben."

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Wat kan ik doen als mijn hond zijn voeding weigert?

Als je hond zijn voeding weigert, zijn er enkele dingen die je kunt doen om te achterhalen wat het probleem zou kunnen zijn en vooral hoe je het kunt oplossen.

  1. Gebitsgezondheid:

Controleer eerst de tanden van je hond. Tandproblemen kunnen pijn veroorzaken en ervoor zorgen dat je hond niet eet. Let op tekenen zoals slechte adem, overmatig kwijlen of moeite met kauwen. Als je vermoedt dat je hond tandpijn heeft, zoek dan een dierenarts op.

Een eenvoudige methode om het voer smakelijker te maken is om wat warm water over het droogvoer te gieten en dan even te laten weken. Dit maakt het zachter en sterker van heur, wat je hond kan helpen het beter te kauwen. Dit kan vooral nuttig zijn voor oudere honden die misschien niet meer hun volledige gebit hebben.

  1. Gedrag: 

Soms ligt de voedselweigering aan het gedrag van je hond. Hier is een beproefde methode: Biedt je hond ’s ochtends zijn voer aan. Als hij het binnen een half uur niet eet, haal het dan weg. Geef hem de rest van de dag niets anders te eten, geen snacks of lekkernijen, alleen water.

Herhaal dit ’s avonds. Deze methode kan je hond helpen te begrijpen dat er geen alternatieven zijn en dat hij zijn voer moet eten als hij honger heeft. Ook hier kun je wat warm water over het voer gieten om de geur te versterken. Probeer deze methode twee dagen lang uit. Als er geen verbetering optreedt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om het eetgedrag van je hond te stimuleren en hem weer zijn huidig voeding te laten eten.

Berner doodle bij voerbak

Tips en tricks voor kieskeurige eters

Veel hondenbezitters maken de fout om hun hond alternatieven of lekkernijen te geven als hij zijn voer niet eet. Deze aanpak kan echter op de lange termijn problematisch zijn. Als je hond leert dat hij door voedsel te weigeren iets beters krijgt, zal hij dit gedrag steeds opnieuw vertonen. Experts raden daarom ten zeerste af om alternatieven of beloningen aan te bieden.

Waarom leidt dit tot problemen?

Als je je hond iets anders aanbiedt wanneer hij zijn normale voer niet eet, conditioneer je hem erop dat hij alleen maar lang genoeg hoeft te wachten om iets lekkerders te krijgen. Dit maakt hem een moeilijke eter en maakt het moeilijker om hem op een uitgebalanceerd dieet over te zetten.

In plaats daarvan moet je consequent blijven. Bied je hond ’s ochtends zijn voer aan en haal het weg als hij het binnen een half uur niet eet. Geef hem de rest van de dag niets anders, geen snacks of lekkernijen, alleen water. Herhaal dit ’s avonds. Deze methode helpt je hond te begrijpen dat er geen alternatieven zijn en dat hij zijn voer moet eten als hij honger heeft.

Deze aanpak kan in het begin moeilijk lijken, vooral omdat je alleen het beste voor je viervoeter wilt en hem het liefst de hele dag wilt verwennen - maar het is belangrijk om je hond te leren zijn voer te accepteren. Consistentie en geduld zijn hierbij de sleutel tot succes. Als je na een paar dagen geen verbetering ziet, kan het nuttig zijn om een dierenarts of gedragsexpert te raadplegen.

Houd je aan deze tips en trucs om je hond te helpen een gezonder en minder kieskeurig eetgedrag te ontwikkelen.

Moet ik van voer veranderen?

Het kan verleidelijk zijn om het dieet van je hond te veranderen als hij zijn voer weigert. Maar moet je dat echt doen? Experts zijn het erover eens dat van voer veranderen niet de beste oplossing is. Als je jouw maatje alternatieven of beloningen aanbiedt, leert hij snel dat hij door voedsel te weigeren iets beters kan krijgen. Dit maakt je hond een moeilijke eter.

Het probleem hierbij is dat je hond steeds kieskeuriger wordt en alleen nog maar wacht op bijzonder lekkere beloningen. Deze strategie maakt het moeilijker om hem op een evenwichtig en constant dieet te zetten. Consistentie is hier de sleutel. In plaats van het voer te wisselen, moet je bij één soort voer blijven en ervoor zorgen dat je hond begrijpt dat dit de enige optie is.

Houd je aan de bovengenoemde aanbevelingen en probeer zo je kieskeurige hond te laten zien dat je al een gezonde, evenwichtige keuze voor hem hebt gemaakt en dat dit het enige voer is dat hij van jou als maaltijd krijgt.

Samenvattend, een constant dieet zonder voortdurende wisselingen helpt je hond een gezond eetgedrag te ontwikkelen!

Moet ik smakelijke alternatieven en beloningen aanbieden?

Moet je je hond smakelijke alternatieven en beloningen geven als hij zijn voer weigert? Zoals eerder al aangegeven, experts raden dit af. Als je je hond alternatieven of beloningen biedt, leert hij snel dat hij door voedsel te weigeren iets smakelijkers kan krijgen. 

Het voortdurend geven van beloningen of het veranderen van het voer kan op de lange termijn problematisch zijn. Je hond wordt steeds kieskeuriger en wacht alleen maar op iets beters. Voortdurend wisselen van hondenvoeding zorgt er ook voor dat je hond zich elke keer opnieuw moet aanpassen aan het nieuwe voer, wat tot spijsverteringsproblemen kan leiden.

Om het eetgedrag van je hond te verbeteren, kun je verschillende methoden proberen. Een mogelijkheid is om het voer aantrekkelijker te maken door er wat bouillon (zonder zout en kruiden) overheen te gieten. Dit versterkt de geur en smaak van het voer en kan je hond aanmoedigen om het te eten.

Een andere methode is om regelmatige voedertijden in te voeren en daarbij vaste rituelen te creëren, zoals bijvoorbeeld voor het voeren een korte wandeling maken. Dit stimuleert de eetlust en creëert een positieve associatie met het voer.

Zorg ervoor dat je hond tijdens het voeren in een rustige omgeving is, vrij van afleiding en stress. Soms kan ook een lichte verandering van de voederplaats helpen. Als je hond nog steeds problemen heeft met eten, kan het nuttig zijn om een speciale voerbak te gebruiken die het eten vergemakkelijkt, vooral bij honden met speciale behoeften of gezondheidsproblemen.

Met deze nieuwe benaderingen kun je je hond helpen zijn reguliere voer beter te accepteren. Geduld en consistentie zijn hierbij de sleutel tot succes.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op met onze voedingsdeskundige voor gratis advies!

 

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.