
Wat te doen met teken bij honden?
Je hebt vast weleens van ze gehoord, teken. Wellicht heb je er wel eens eentje van je eigen lichaam verwijderd of je huisdier. Wij krijgen er zelf meteen alweer de kriebels van…
Deze vervelende parasieten kunnen veel irritatie opleveren en zelfs ziektes overbrengen als ze zich hebben vastgebeten. In deze blog leren we je wat een teek precies is en doet, helpen we je bij het leren voorkomen van teken en leggen we uit hoe je ze het beste kunt verwijderen.
Wat zijn teken en waarom vormen ze een risico voor honden?
Zodra we het over teken hebben, gaan onze haren al overeind staan. Het zijn beestjes die we liever niet zien. Zowel bij onszelf als onze huisdieren. Weet jij nog niet wat een teek is? Teken zijn spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze komen vooral voor in bossen, grasvelden en struikgewas, maar ook in stadsparken kunnen ze zich schuilhouden. En ze kunnen zich zelfs in je achtertuin bevinden.
Wanneer een hond door hoog gras of struiken loopt, kan een teek zich makkelijk vasthechten aan de vacht en vervolgens een geschikte plek zoeken om zich vast te bijten. Een teek bij een hond hoeft niet meteen een groot probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om er meer over te weten.
Wat is een teek precies?
Hoe ziet een teek eruit bij honden? Een teek is een kleine parasiet die behoort tot de spinachtigen. Het zijn dezelfde teken die ook bij mensen voorkomen. Je kunt ze herkennen aan hun acht poten en doorlopen verschillende levensfasen. Hoe ziet de levenscyclus van een teek er dan uit?
Levenscyclus van een teek (zie afbeelding)
In het begin is de teek namelijk nog niet heel groot. Elke fase vereist een bloedmaaltijd om zich verder te ontwikkelen. Ze groeien eerst op kleine dieren zoals muizen en konijnen door daar hun bloedmaaltijd te krijgen. Daar vallen ze vervolgens af en komen weer in de natuur. Dit is het punt dat ze op zoek gaan naar een volgende gastheer; jouw hond.
Wanneer een teek zich vastbijt in de huid van een hond, zuigt hij bloed op en kan hij ziekteverwekkers overbrengen. Maar dit hoeft niet. Het kan per teek verschillen of hij een ziekteverwekker bij zich draagt. Het proces van vastbijten en bloed zuigen kan enkele uren tot dagen duren, afhankelijk van de teek en de omstandigheden. Het kan daarom zijn dat je pas na een of 2 dagen de teek opmerkt bij jouw hond.
Hoe loopt een hond teken op?
Honden komen voornamelijk in contact met teken tijdens wandelingen in de natuur. Teken zitten vaak op de toppen van grashalmen of bladeren en wachten tot een gastheer langsloopt. Zodra een hond voorbij komt, grijpt de teek zich vast en kruipt hij verder de vacht in op zoek naar een geschikte plek om te bijten. Vooral warme, vochtige plekken zoals de oksels, liezen, oren en nek zijn favoriet bij teken.
Kan een teek springen? Nee. Het is een fabel dat een teek kan springen. Vlooien daarentegen kunnen wel springen. Bijvoorbeeld van de hond af of van hond naar hond. Een teek kan wel naar beneden vallen van een boom of struik.
Welke gezondheidsrisico’s brengen teken met zich mee?
Niet elke tekenbeet hoeft schade aan te richten of een ziekte over te brengen. Maar we moeten er wel altijd rekening mee houden dat het kan gebeuren. Je kunt dit namelijk niet van tevoren weten. Teken bij honden wil je daarom het liefst gewoon voorkomen.
Het overbrengen van een tekenziekte gebeurt wanneer een besmette teek bacteriën, parasieten of virussen overdraagt tijdens het voeden. De teek zit dan dus op dat moment vast aan je hond. De meest voorkomende tekenziektes bij honden zijn:
- Ziekte van Lyme – veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en kan leiden tot koorts, lusteloosheid, gezwollen gewrichten en kreupelheid.
- Babesiose – een parasitaire infectie die de rode bloedcellen aantast, wat kan leiden tot bloedarmoede, koorts en zwakte.
- Ehrlichiose – een infectie die het immuunsysteem aantast en diverse symptomen zoals koorts, bloedingen en gewichtsverlies kan veroorzaken.
- Anaplasmose – veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum, wat leidt tot gewrichtspijn, koorts en lusteloosheid.
Omdat teken zo’n groot risico vormen voor de gezondheid van je hond, is het essentieel om ze zo snel mogelijk te verwijderen en preventieve maatregelen te nemen. Hoe eerder de teek dood is na de beet, hoe beter. Daar hoor je later meer over.
Hoe kun je teken bij honden voorkomen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je wilt de kans op een ziekte van een teek zo klein mogelijk houden. Daarom zijn er verschillende manieren om je hond te beschermen tegen tekenbeten:
- Regelmatig controleren op teken: We weten dat het even een klusje kan zijn maar het is wel belangrijk. Check jouw hond na een lange wandeling in het bos op teken. Kijk vooral op de warme plekken zoals in de liezen, oksels en rondom en in de oren. Ook op de kop en zelf in de bek kunnen teken zich bevinden
- Honden beschermen tegen teken, hoe? Naast regelmatig controleren is het ook belangrijk om preventief jouw hond te behandelen tegen teken. Dit doe je met anti-tekenmiddelen. We zijn verschillende vormen. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar wat het beste past bij jouw hond.
- Halsbanden – Werken langdurig tegen teken en andere parasieten. Langer dan pipetjes of tabletten. Ze zijn ook zeer geschikt voor als je naar het buitenland gaat omdat ze vaak ook je hond beschermen tegen zandvliegen.
- Pipetten – Druppels die je op de huid aanbrengt en die teken doden. Ook hebben ze vaak een werende werking. Dit betekent dat je hond ook al goed wordt beschermt tegen een beet en niet alleen tegen het doden.
- Sprays – Direct toepasbaar voor extra bescherming tijdens wandelingen.
- Tabletten – Een smakelijke pil waarbij de werkzame stof zich via de bloedbaan verspreidt in plaats van over de huid. Dit middel kan handig zijn als jouw hond veel zwemt of als je hem vaak moet wassen. Een nadeel van een pil is dat de teken eerst moeten bijten voordat ze gedood kunnen worden. Dit heeft te maken met de bloedmaaltijd.
- Natuurlijke alternatieven – Denk aan etherische oliën of kruiden, hoewel de effectiviteit hiervan niet altijd bewezen is. Ook onze schapenvet met knoflook bites is een natuurlijk product dat kan helpen bij de natuurlijke wering van teken en vlooien.
3. Omgevingsmaatregelen: Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om een tekenarme wandelroute te nemen. Denk aan zandvlaktes of gebieden waar het gras extra kort is. Een goede tips kan nog wel zijn om je eigen gras in de tuin zo kort mogelijk te houden.
Hoe verwijder je een teek bij een hond?
Heb je een teek gevonden bij jouw maatje? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang voor honden. Om als teek ziektes te kunnen verspreiden moet hij minstens 16 tot 24 vastgezogen zitten op je hond. Het is daarom belangrijk om hem meteen te verwijderen als je hem hebt gelokaliseerd. Verwen hem eventueel met een grote kauwsnack waar hij lang op moet kauwen om hem af te leiden.
Stap-voor-stap handleiding teken bij honden verwijderen
- Kijk of je de plek van de teek zo zichtbaar mogelijk kan maken. Spreid de haren zodat je de teek goed kunt zien en vastpakken.
- Pak jouw tekentang voor honden erbij en schuif of zet de tang zo dicht mogelijk bij de huid, onder de teek.
- Maak voorzichtig een draaiende beweging met de klok mee totdat deze loslaat.
- Gooi de teek veilig en snel weg. Wikkel hem in een stuk plakband en gooi hem weg bij het restafval.
- Desinfecteer de plek van de beet met wat alcohol en ook de tekentang. Wat als je geen tekentang hebt?
Wat je absoluut niet moet doen
Gebruik geen alcohol, olie/zeep of hitte (vuur) bij het verwijderen van de teek. Wanneer je dit doet is de kans groot dat de teek schrikt en zijn maaginhoud uitspugt in de bloedbaan van jouw hond. De kans is dan vele malen groter. De teek mag ook absoluut niet platgedrukt worden, wees daarom ook altijd extra voorzichtig bij de verwijdering.
Wat als je geen tekentang hebt?
Een teek verwijderen zonder tekentang is mogelijk met een fijn en puntig pincet. Zorg er hierbij ook voor dat je het pincet zo dicht mogelijk op de huid zet en trek hierbij de teek uit de huid in plaats van het draaien. Ook hierbij is het belangrijk dat je de teek niet platdrukt.
De teek moet altijd volledig verwijderd worden, ook de kop! Houd de plek waar de teek heeft gezeten altijd even goed in de gaten. Maak desnoods een foto, zo weet je ook precies wanneer de tekenbeet is geweest. Als je verandering ziet op de plek van de beet zoals roodheid, een bult of ontsteking. Raadpleeg dan altijd even de dierenarts wat je het beste kunt doen.
Wat zijn de gevolgen van een teek bij een hond?
Het is altijd goed om je hond de dagen/weken na de tekenbeet even goed in de gaten te houden. Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voordat de teek zich volledig volgezogen heeft en ziektes kan overdragen. Het kan zijn dat je niet weet wanneer de teek zich heeft vastgegrepen aan jouw hond. Daarom kunnen er zich op een later moment ziekteverschijnselen voordoen.
Wat zijn de symptomen van een ziekte na een teek?
Als een teek te lang blijft zitten, neemt de kans op ziekteoverdracht toe. Let op symptomen zoals:
- Koorts en sloomheid
- Gewrichtsproblemen
- Verlies van eetlust
- Koorts
- Huidverandering
De ziektes die passen bij deze symptomen na een teek zijn Lyme, Anaplasmose, Babesiose of Ehrlichiose. Niet alle ziektes komen voor in Nederland maar wel in het buiteland. Daarom is het uiterst belangrijk om ook je hond op vakantie te beschermen.
Het overdragen van de bacterie of virus vanuit een teek gebeurt meestal niet voor de 24 tot 48 uur. Daarom is het zo belangrijk om voor deze tijd de teek te ontdekken en verwijderen.
Twijfel je over de symptomen of de verandering van de plek waar de teek gebeten heeft? Dan is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Een allergische reactie op een tekenbeet
Een allergische reactie op een tekenbeet
Kunnen honden allergisch reageren op een tekenbeet? In sommige gevallen kan dit. Maar tekenbeten bij honden leiden zelden tot een allergische reactie. Na het verwijderen van de teek kan er een klein bultje ontstaan op die plek. Dit is dan een reactie van het speeksel van de teek, dit bultje verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen.
In zeldzame gevallen kan een hond echt overgevoelig reageren op het speeksel van de teek, dit kan resulteren in een grotere zwelling of irritatie rond de tekenbeet plek.
Symptomen van een allergische reactie op een tekenbeet kunnen zijn:
- Ernstige roodheid en zwelling op de plek van de beet.
- Intense jeuk of irritatie.
-
In zeldzame gevallen kunnen systemische reacties optreden, zoals braken of diarree.
Tekenmiddelen van WOOOF
Welk middel tegen teken kun je nu het beste kiezen als je jouw hond zo goed mogelijk wilt beschermen? Wat helpt tegen teken bij honden kan voor elke hond anders zijn. Dit is allemaal afhankelijk van factoren zoals zwemmen, veel op reis zijn, allergieën en eigen voorkeur.
Heeft WOOOF ook een middel tegen teken? Op dit moment kunnen wij enkel de natuurlijke bestrijding met onze Schapenvet met knoflook bites aanbieden. Maar naar verwachting kunnen we binnenkort wel een heel mooi nieuw tekenmiddel aanbieden! En niet alleen is dit middel werkzaam tegen teken, maar ook tegen vlooien.
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van dit vlooien en tekenmiddel? Schrijf je dan hieronder alvast in en word als eerste op de hoogte gebracht!
WOOOF Vlooien-en tekenmiddel
Meld je aan en ontvang als eerste een melding over het WOOOF Vlooien-en Tekenmiddel
Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over teken bij honden? Of misschien over iets anders? Onze klantenservice helpt je maar al te graag! Neem dus gerust contact met ons op, dan kijken we meteen wat we voor je kunnen doen!