Ga naar de hoofdinhoud

Alleen thuis na de zomervakantie

14 september 2023, door Anika

Tijdens de zomervakantie is het hele gezin bij elkaar. Niemand hoeft naar school of naar het werk en je kwispelaar geniet van het oneindige speelplezier met zijn favoriete mensen. Maar dan is de vakantie voorbij… Voor je hond is alleen thuis zijn toch weer wennen en dit kan gevolgen hebben. In deze blog geven we tips voor een soepele overgang.

Het lijkt zo lang geleden; het geluid van de wekker klinkt vroeg in de ochtend. Dit betekent dat de zomervakantie voorbij is, de kinderen weer naar school gaan en werk weer de orde van de dag is. Je pakt je dagelijkse routine op en het is je gelukt om iedereen op tijd op pad te sturen. Gehaast zoek je je eigen spullen bij elkaar, draait je om naar de deur voor vertrek en dan… struikel je bijna over jullie trouwe viervoeter met hangende oortjes en staart omlaag. Voordat je de deur achter je dichttrekt, hoor je hem piepen en blaffen. 'Even sterk zijn, jochie. Het went wel weer', denk je nog. Is dat zo?

Gevolg plotseling alleen zijn

Honden zijn van nature sociale dieren die graag bij hun baasjes zijn. Als ze plotseling weer alleen thuis zijn, kunnen ze zich angstig of onrustig voelen. Dit kan leiden tot gedragsproblemen zoals veel blaffen, huilen of vernielen. Verlatingsangst is next level en erg complex, maar niet ondenkbaar. Dan moet je bereid zijn om je volledig aan te passen aan zijn behoeftes. Help je maatje dus met een goede voorbereiding.

Geleidelijk alleen zijn

Begin op tijd met een voorbereiding, zodat de overgang naar alleen zijn geleidelijk gaat. Honden houden van routines en een plotselinge verandering kan dus stress veroorzaken. Als je kwispelaar rustig went, begrijpt hij uiteindelijk dat alleen zijn geen reden is tot paniek. Hij weet tenslotte dat je altijd terug komt.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Voordat je vertrekt…

  • Maak een wandeling onderdeel van je dagelijkse routine. Je hond raakt zo energie kwijt, waardoor de kans groter wordt om een dutje te doen.
  • Voor een positieve ervaring kun je zijn favoriete speeltjes klaarleggen of iets lekkers geven voordat je vertrekt. Let op: geef nooit een kauwbot zonder toezicht.
  • Vertrek rustig zonder veel emotie. Honden zijn tenslotte meesters in lezen, dus als jij gehaast vertrekt, helpt dat niet voor de gemoedstoestand van je maatje.

Als je buiten bent…

  • Begin met korte periodes waarin je je kwispelaar alleen laat voor een kleine boodschap van 15 minuten.
  • Als je de woonruimte verlaat, luister dan of hij jankt en/of blaft. Wacht 5 minuten en ga weer naar binnen als de onrust aanhoudt. Oefen opnieuw en verleng de tijd langzaam totdat je merkt dat je maatje weer kalm en ontspannen is.
  • Wil je écht weten wat er binnen gebeurt, dan is een hondencamera een goed idee. Zo kun je goed volgen hoe je hond reageert als je weg bent. Misschien ijsbeert hij de hele woonkamer rond of blijft hij voor de deur wakker liggen. Of kun je nog net voorkomen dat de stoelpoot als tandenstoker dient.

Als je terugkomt…

  • Als je hond succesvol tijd alleen heeft doorgebracht, geef dan de ultieme beloning. Grote kans dat jouw positieve reactie helpt voor een volgende keer.
  • Blijf dit proces herhalen. Herhaling helpt hem het proces te begrijpen en je bouwt vertrouwen op.

Probeer WOOOF Hondensnacks

Hou je kwispelaar bezig

Net als mensen hebben honden iets nodig om verveling te voorkomen. Je wil niet dat je hond aan je dure schoenen gaat knagen. Verstop dus traktaties door de woonkamer als snuffelspelletje of gebruik een hondenpuzzel waar al dat lekkers in verstopt zit. Puzzels en denkspelletjes houden je hond scherp, vooral na een zomer vol activiteiten. Bovendien vergroot je het zelfvertrouwen door het oplossen van puzzels. Een zelfverzekerde hond is een blije hond.

Probeer WOOOF Hondenworsten

Let goed op

Elke hond heeft een ander tempo in aanpassingsvermogen. Misschien is geduld precies wat ze nodig hebben. Blijf observeren, want gedrag kan veranderen in verloop van tijd. Zo kun je problemen zoals verlatingsangst en stress eerder constateren. Enkele voortekens op een rijtje:

  1. Veel blaffen en/of janken
  2. Meubels, kleding of andere voorwerpen vernielen
  3. Ongelukken in huis terwijl ze zelden gebeuren
  4. Niet meer eten of juist veel
  5. Meer hijgen of kwijlen

Gaat de overgang naar alleen thuis zijn niet soepel en merk je tekenen van stress en/of verlatingsangst? Raadpleeg dan een professionele hondentrainer of gedragsspecialist voor begeleiding.

 

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.