Herken de lichaamstaal van een zieke hond
Kwispelaars communiceren op verschillende manieren zoals met lichaamstaal. Als baasje zie je niet alle signalen van onze honden. Bovendien verbergen ze liever instinctief dat iets niet goed gaat; in een roedel ben je een zwakke schakel en een makkelijke prooi tenslotte. Door deze signalen vroegtijdig te herkennen, kun je proactief handelen en preventieve maatregelen nemen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo draag je bij aan een lang, gelukkig en gezond leven voor jouw geliefde kwispelaar.
Dit zijn de belangrijkste signalen waar we in deze blog op ingaan.
Fysieke signalen
- Veranderingen in uiterlijk en eetgedrag
- Kreupelheid of moeite met lopen
- Overmatig likken of bijten van een bepaalde plek
- Snel ademhalen of hijgen
Gedragssignalen
- Agressie of prikkelbaarheid
- Angst of nervositeit
- Minder energie en veel slapen
- Verborgen of teruggetrokken gedrag
Knabbelen of schrokken
Het eerste teken is meestal een verandering in eetgedrag. Als je hond plotseling minder eet of zelfs helemaal niet meer, kan dit een symptoom zijn van een gezondheidsprobleem. Net als overmatig eten of schrokken.
Meer vacht of haarverlies
Kilootje meer of minder is niet erg. In een korte tijd een grote gewichtsverandering is een duidelijk aandachtspunt. De symptomen die minder snel opgemerkt worden zijn huid- of vachtproblemen, maar ook eventuele zwellingen en bultjes.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.
Onrustig of bang
Honden houden van regelmaat en voorspelbaarheid, omdat ze van nature routinedieren zijn. Ze voelen zich veilig en comfortabel als ze weten wat er komt. Pak maar alvast het nummer van de dierenarts erbij als je kwispelaar opeens niet meer lief op schoot komt, maar agressief, angstig, prikkelbaar of teruggetrokken reageert.
Moe of ziek
Ooit sprong je kwispelaar op bij het woord ‘spelen’ of ‘lopen’. Maar als je hond minder energie heeft en niet meer zo actief is, dan heb je grote kans dat deze woorden geen uitwerking hebben. Als je dit gedrag niet bent gewend van je maatje, dan spreken we van lethargie. Een duidelijk teken, toch?
Ademen of hijgen
Zoals vermeld willen honden vooral niets uiten als ze niet lekker in hun vel zitten. Ook niet als het gaat om pijn. Zolang je geen gepiep of zacht gejammer hoort, denk je waarschijnlijk dat alles in orde is. Kijk uit voor signalen zoals overmatig likken van bepaalde plekken of het vermijden van aanraking door weg te draaien. Moeizaam opstaan, trillen en snel ademen of hijgen zijn allemaal redenen om hulp in te schakelen.
Snelle reactie maakt verschil
Elke hond is uniek, maar dit is een universele taal, afhankelijk van de situatie en de conditie natuurlijk. Door alert te zijn op deze signalen, kun je misschien vroegtijdig actie ondernemen. Raadpleeg je dierenarts voor een grondig onderzoek en diagnostische tests. In sommige gevallen kan een snelle reactie het verschil maken tussen genezing en verergering van de aandoening.