Hoe kies je de beste natuurlijke hondenbrokken voor jouw viervoeter?

10 april 2024, door Daphne

Ben jij er al mee bekend? Natuurlijke voeding voor honden of misschien geef je zelfs al biologische hondenbrokken? Hondenbrokken die enkel bestaan uit natuurlijke ingrediënten worden steeds populairder onder huisdierbezitters.  Ontdek in deze blog de voordelen van natuurlijke hondenbrokken en hoe je de juiste keuze maakt!

Wat zijn natuurlijke hondenbrokken?

Het woord natuurlijk zegt eigenlijk al genoeg. Natuurlijke hondenbrokken is hondenvoer dat helemaal natuurlijk is. De ingrediënten die verwerkt zijn in dit type hondenvoer zijn volledig natuurlijk. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen mag je deze hondenvoeding niet-natuurlijk noemen.

Er is in natuurlijke hondenbrokken geen gebruik gemaakt van conserveermiddelen. Mensen leggen vaak een link met  graanvrij hondenvoer en natuurlijk. Dit hoeft niet per definitie zo te zijn. Graanvrije hondenbrokken zijn vrij van gluten, tarwe en granen. Granen zijn ook natuurlijk. Maar het kan evengoed zo zijn dat deze voeding andere ingrediënten bevat die niet natuurlijk zijn.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer hondenbrokken geen onnodige vulstoffen of geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten, is dit al een heel groot voordeel en automatisch gezonder. Neem bijvoorbeeld zout en suiker. Dit wil je liever niet zien op de verpakking tussen de bestanddelen. Hondenbrokken van WOOOF bevat geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen.

Voorbeelden van natuurlijke ingrediënten in hondenvoeding zijn aardappelen, vis, vlees en rijst. Door te kiezen voor natuurlijke voeding voor honden kies je voor een gezonder huisdier. Eiwitten en daarbij een hoog vleesgehalte speelt hierin een belangrijke rol en dit is waar baasjes vaak naar op zoek zijn. Honden zijn van nature vleeseters en hebben baat bij een hoog percentage eiwitten. 

Impact van voeding op de gezondheid van honden

Voeding heeft een grote impact op de gezondheid. Voor zowel mens als dier. Je kent het misschien wel, je hebt jezelf weer eens volgegeten tijdens een uitgebreide lunch of een gezellig diner met familie of vrienden. Daarna zit je vooral erg vol en je krijgt een after-dinner-dip. Suiker kan hier een mogelijke oorzaak van zijn. Om deze dip te voorkomen is het eten van eiwitten belangrijk.

Hondenvoeding met suiker kan dus ook een hoge impact hebben op de algemene gezondheid. Dit willen we niet en daarom is natuurlijke hondenvoeding een gezonde en slimme keuze!

Belangrijke ingrediënten in natuurlijke hondenbrokken:


Vlees van hoge kwaliteit

Zoals eerder benoemd is vlees van hoge kwaliteit belangrijk in het dieet van jouw kwispelaar. Maar wat verstaan we onder hoge kwaliteit? Vlees wordt in hondenbrokken vaak als eerste weergegeven in de ingrediëntenlijst. Dit is goed nieuws want dat betekent dat een groot deel van de voeding eiwitten bevat. Een grote hond heeft meer eiwitten nodig dan een kleinere hond. De spieren moeten gezond blijven en het percentage eiwit speelt hierin een belangrijke rol.

Mix van groente en fruit

De term natuurlijk linken we ook wel met gezond. Groente en fruit zijn de grote spelers als het gaat om een gezond dieet. In natuurlijke hondenbrokken herken je daarom ook vaak een mix van groente en fruit. 

De vitamines, mineralen en vezels uit groente en fruit kunnen een belangrijke toevoeging zijn aan het dieet van jouw maatje. Zelf als fruit of groente “uit het vuistje” geeft zullen ze smullen en kwispelen van dit extraatje. 

WOOOF Eend is onze hondenbrok met appel en cranberry. Appel bevat veel vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van jouw hond kunnen versterken.

Bekijk WOOOF Eend

Hoe kies je de beste natuurlijke hondenbrokken?


Eiwitten lezen en begrijpen

Nu we inmiddels iets meer weten over de voordelen en inhoud van natuurlijke hondenbrokken kunnen we ons verdiepen in het leren lezen en begrijpen. Op de verpakking van een zak voer of de website staat altijd ontzettend veel informatie. Het percentage vlees en daarmee automatisch de hoeveelheid eiwitten is belangrijk in natuurlijk hondenvoer.

Als je bent overtuigd om natuurlijke hondenbrokken te gaan aanschaffen is het belangrijk om goed de productomschrijving te lezen voordat je het product koopt of bestelt. De ingrediënten die bij de samenstelling zijn weergegeven doen dat in aflopende volgorde, op basis van het aantal gram. Staat het eiwitpercentage van eend voor kip, dan zit er meer eend in de voeding dan kip. Vaak wordt hier ook een percentage bij weergegeven. 

Dieetbehoeften van je hond

Elke hond is verschillend en het ene beestje heeft niet altijd evenveel voeding nodig dan het andere beestje. Het lezen van voedingsadvies op de verpakking is daarom van groot belang. Het kan zijn dan je misschien wel te weinig in vergelijk met de hoeveelheid beweging die jouw maatje dagelijks krijgt. Voer dus altijd met je ogen en kijk naar wat jouw eigen hond nodig heeft.

Af en toe een heerlijke traktatie om jouw kwispelaar te verwennen moet kunnen. Verantwoord snacken met natuurlijke snacks is dan de juiste combinatie! 

Overstappen naar natuurlijke hondenbrokken

Je hebt de beslissing genomen over de overstap te maken op natuurlijke hondenbrokken. En dan? Hoe moet je overstappen? Dat is vooral afhankelijk van het type hondenbrok. Zo zijn er geperste hondenbrokken en krokante brokken, ook wel geëxtrudeerde brokken. 

Jouw hond heeft altijd wel even de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe dieet. Gun jouw maatje deze tijd ook. We snappen dat dit spannend is. De darmen van jouw hond passen zich aan aan het voer. Dit betekent nieuwe bacteriën die zich door de darmen passeren en daar is je hond niet aan gewend. Het kan dan voorkomen dat je maatje diarree krijgt, dit hoort er dus even bij. Hoe vervelend het ook is.  Lees al onze overstaptips voor uitgebreide informatie.

Zijn er nog vragen over natuurlijk hondenvoer of wil jij meer weten over WOOOF hondenvoeding? Ons team van deskundigen staat voor je klaar om je te helpen bij jouw vraag!

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.