Kan een hond een winterdepressie hebben?

7 november 2024, door Daphne

Wij baasjes kunnen ons soms wat down voelen in de laatste periode van het jaar. Er is minder motivatie en je hebt weinig energie. Kunnen honden dit eigenlijk ook ervaren en wat kun je ertegen doen? Wij leggen het je uit.


Wat is winterdepressie bij honden precies?

Bij ons baasjes is het bekend dat, doordat er in de winter minder daglicht is, we de stof serotonine minder aanmaken. Daartegenover staat dat het hormoon melatonine juist meer wordt aangemaakt. Dit gebeurt als het donker is, en wanneer dit meer wordt geproduceerd, kun je je slaperig voelen. Een tekort aan hormonen kan uiteindelijk zorgen voor een depressie.

Deze hormonen komen ook voor bij huisdieren. Er is alleen nog te weinig onderzoek gedaan naar een winterdepressie bij honden en andere huisdieren. Wel kan er een schommeling zijn tussen deze hormonen en dus ook een disbalans, wat kan zorgen voor enkele symptomen.

Symptomen van winterdepressie bij honden

We kunnen het niet echt een winterdepressie noemen bij honden. Als baasje kun je last hebben van een winterdepressie, wat zich vaak uit in weinig energie, verdrietige gedachten en gevoelens, en soms ook verlies van eetlust. Je wilt het liefst lekker onder een warm dekentje duiken, natuurlijk lekker met je hond erbij.

Herkenbare symptomen die bij honden kunnen voorkomen door een disbalans in hormonen zijn als volgt:

  • Meer slapen
  • Minder vaak willen bewegen
  • Een chagrijnigere hond dan normaal
  • Je hond wil meer aandacht en is knuffeliger
  • Vaker het eten laten staan

Verschil tussen winterdepressie en andere gedragsproblemen

Lusteloosheid en niet willen eten zijn belangrijke symptomen die ook passen bij andere gedragsproblemen en zelfs ziektes. Misschien heeft jouw hond wel iets verkeerds van straat gegeten of zit hij gewoon even niet lekker in zijn vel. Plotseling niet meer willen eten kan ook te maken hebben met pijn aan het gebit of een onderliggend probleem in de maag of darmen.

Als jouw hond normaal heel actief is en ineens minder wil lopen en bewegen, kan dit ook te maken hebben met zijn botten en/of gewrichten. Wanneer je een wat oudere hond hebt, kan dit beginnende artrose zijn. Houd je maatje in de gaten en als deze klachten voor een langere tijd aanhouden, adviseren wij om jouw dierenarts te bellen.


Oorzaken van winterdepressie bij honden

De grootste oorzaak van een winterdipje bij onze maatjes heeft te maken met een disbalans in de hormonen. Het serotoninegehalte is lager dan in de zomer, en het melatoninegehalte is in de winter hoger.

Wanneer je juist veel binnen blijft, wordt de aanmaak van serotonine er niet hoger op. Als je dus veel binnen zit, wordt de winterdepressie alleen maar erger en erger. Ga daarom lekker veel overdag wandelen om die dip in het serotoninegehalte zo laag mogelijk te houden.

Minder beweging en verveling in de winter

Je merkt het vaak zelf ook in de winter: je hebt minder snel zin om de deur uit te gaan, want het is koud en nat. Hierdoor krijgen we minder beweging, tenzij je heel hard je best doet in de sportschool natuurlijk. Beweging draagt ook bij aan de aanmaak van het gelukshormoon en doet veel goeds voor die winterdepressie. 

Jouw hond krijgt door jou ook minder beweging, want hij gaat namelijk niet naar de sportschool. Veel spellen binnenshuis doen helpt om jullie samen actief te houden in de winter. Kijk voor meer tips hoe je jouw maatje kunt helpen tegen de kou in onze blog: bescherm je hond tegen kou.

De verveling kan ook snel toeslaan als je alleen maar binnen zit. Bedenk leuke uitjes die je kan doen met je maatje. Ga bijvoorbeeld een puppuccino drinken in een gezellig café of plan een doggy date in het park met jullie favoriete maatjes. Hoe meer gezelligheid, hoe beter.


Hoe help je jouw hond om een winterdepressie te voorkomen?

Zoals we al eerder aangeven, is het nog niet bewezen dat honden echt een winterdepressie kunnen krijgen. Jouw hond kan echter wel extra moe zijn door het minder zien van daglicht in de winter. Wij geven je graag nog wat handige tips om deze sombere periode door te komen.


Tips bij een winterdepressie, voor hond en baas!

  • Daag je maatje extra uit: Bedenk creatieve denkspellen om jouw hond mentaal uit te dagen. Denk aan interactieve puzzels en snuffelmatten met zijn favoriete hondensnacks.

  • Maak de wandeling extra leuk: Neem het favoriete speeltje mee tijdens een wandeling voor wat extra beweging. Bedenk een leuk renspelletje om samen te doen, zo blijf je allebei lekker warm.

  • Leer een nieuw trucje aan: Kies een aantal leuke nieuwe trucjes die je jouw hond altijd al hebt willen leren, zoals “ruim op” of “knuffel.” Hoe handig is het als jouw hond zijn eigen knuffels kan opruimen?

  • Creëer een comfortabele plek: Nu je maatje extra veel binnen is, mag hij ook wel het beste plekje hebben in huis. Doe dit het liefst zo dicht mogelijk bij daglicht.

  • Ga overdag langer naar buiten: Plan waar mogelijk zo veel mogelijk de hondenwandelingen overdag. Gezond voor hond en baas!

Houden de klachten van een winterdepressie nu te lang aan bij je hond? Neem dan eens contact op met je dierenarts om onderliggende oorzaken te bespreken.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over een winterdepressie bij je hond? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met onze voedingsdeskundige voor gratis advies!

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.