Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Bescherm je hond tegen kou

9 oktober 2023, door. Anika

Koude temperaturen, regen, wind, hagel en misschien sneeuw … Een seizoensverandering vereist maatregelen voor de gezondheid van mens en dier. Of je hond nu dol is op spelen in de sneeuw of liever binnen bij de verwarming ligt, ook zij hebben extra zorg en aandacht nodig. Bescherm je kwispelaar met deze tips.

Hoofdschuddend kijk je door het raam naar de wind en regen. Gisteren was het nog zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Wat een hondenweer! Je viervoeter lijkt nog niet door te hebben hoe buiten het weer is omgeslagen. Hij ijsbeert en blijft je aankijken. Deze lichaamstaal ken je: “Mens, ik moet nodig. NU!” Met tegenzin trek je een regenjas aan, doet ‘m aan de riem en je trekt de voordeur open om naar buiten te gaan. Terwijl je een stap naar buiten zet, voel je weerstand aan de lijn; je maatje is in de ankers gegaan en staart voor zich uit. De koude wind waait hard naar binnen, waardoor hij begint te trillen. Nope… ‘nodig moeten’ heeft geen haast meer.

Harige jas

Fluffy vacht, krullende vacht, harde vacht, we aaien zo graag over hun ‘jas’. De meeste honden hebben een dubbele vacht, bestaande uit een boven- en een ondervacht. De bovenvacht is kort en ruw, terwijl de ondervacht zacht en dik is. De ondervacht is belangrijk voor het isoleren van de hond tegen kou. In de herfst groeit de ondervacht en dat is de welbekende rui. Lees ook onze blog over ‘Hondenvoeding helpt bij verharing’. 

Tips:

  • Borstel je hond regelmatig voor het verwijderen van losse haren en om de vacht schoon en klitvrij te houden. 
  • Als je hond een enkelvoudige en korte vacht heeft, overweeg dan een hondenjas of trui. Zij hebben extra hulp nodig om op te warmen.
  • Versterk het immuunsysteem en verzorg tegelijkertijd de huid en vacht van binnenuit  met vitamine A, vitamine D en omega-3-vetzuren. 
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Ondersteuning met supplementen

Net als mensen hebben ook honden extra ondersteuning nodig met supplementen. Schapenvet voor honden als supplement bevat vitamine A en vitamine D die onder andere het immuunsysteem versterken. Daarnaast zorgen deze vitamines voor een gezonde huid, herstelt een doffe vacht en gaat haaruitval tegen. Net als omega 3 en dit is rijkelijk aanwezig  in zalmolie. Meer weten over de vele voordelen van supplementen? Lees onze blog ‘Voedingssupplementen voor honden’.

Probeer WOOOF Supplementen

Hou je hond warm tijdens…

…het wandelen

Lange wandelingen in de zon samen is voorlopig voorbij. Maak je wandelingen in de winter korter en neem regelmatig rustpauzes op een droge en beschutte plek. Rustpauzes? Jazeker, als je even rust, verdeelt je hond de warmte van het lopen door te schudden.

Heeft het gesneeuwd? Smeer de voetzooltjes van je hond in met vaseline of een speciale voetencrème om ze te beschermen tegen uitdroging en bevriezing. Of overweeg misschien zelfs hondenschoentjes. Let goed op als strooiwagens worden ingezet vanwege sneeuw of gladheid. Pekel is niet alleen giftig voor je kwispelaar, maar kan ook de pootjes irriteren en beschadigen. Honden zijn goed in het verbergen van pijn, dus controleer de pootjes na zo’n wandeling om erger te voorkomen. Lees ook de blog ‘Herken de lichaamstaal van je hond’.

… het slapen

Honden verlagen hun lichaamstemperatuur om energie te besparen. Zorg dus binnen voor een temperatuur tussen de 15 en 22 graden. Slaapt jouw hond buiten, dan moet deze plek beschut en droog zijn zoals bijvoorbeeld een hondenhok. Maak een comfortabele ligplaats met bijvoorbeeld een kussen. Hou de warmte vast door een deken of kleed over de slaapplaats leggen.

Toch koud geworden

Over het algemeen zijn honden niet zo gevoelig voor kou als mensen. Ze hebben een hogere stofwisseling en kunnen hun lichaamstemperatuur beter reguleren. Toch kan ook een hond onderkoeld raken, afhankelijk van een aantal factoren zoals ras en leeftijd. We spreken van onderkoeling als hun lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius daalt. Onderkoeling is een ernstige aandoening die kan leiden tot nog veel erger. 

Let op de volgende symptomen:

  • Trillen
  • Slapeloosheid
  • Verwardheid
  • Koele oren en staart
  • Slecht reageren op prikkels

Als je denkt dat je hond onderkoeld is, wikkel hem in een ​​warme deken of jas en neem dan contact op met je dierenarts.

Bereid je kwispelaar dus goed voor op koude periodes, zodat jullie samen gezond en veilig genieten van de herfst in het bos en de mooie landschappen in de winter.

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.