Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Verschillende groeifases van een hond

6 juni 2023, door. Anika

Je knippert een keer met je ogen en je fluffy puppy is opeens groot geworden. Niet zo raar als de voerbak dagelijks binnen een kwartier leeg is… In deze blog nemen we je mee door de verschillende groeifases; van schattige, kleine kwispelaars tot volwassen naar senior viervoeters. Lees waarom het juiste voer en de juiste hoeveelheid een belangrijke rol speelt bij elke groeifase.

Eindelijk heb je de kleine pluizenbol opgehaald van de fokker. Jullie rijden net weg met een pakketje voer van de fokker en de pup onwennig op schoot. Zo klein, zo kwetsbaar… je tilt het zachte viervoetertje voorzichtig op en je smelt weg als je in die puppy-ogen kijkt: “Ik zal goed voor je zorgen”, beloof je fluisterend. Maar na een paar weken regelmatig diarree en meerdere bezoekjes aan de dierenarts word je onzeker. Doe ik de verzorging goed? Wat als een minder goede start gevolgen heeft in de groei?

Pasgeboren schattigheid

Die start is al eerder begonnen: pasgeboren pups en hun moeder zijn helemaal afhankelijk van de begeleiding en ondersteuning van de fokker. De fokker zorgt voor een veilige en comfortabele omgeving met de nodige warmte en voeding. Ook de eerste socialisatie begint daar met wennen aan prikkels zoals geluiden, geuren een aanrakingen. Moederhond leert de pups de eerste sociale vaardigheden met lichaamstaal en interactie. En door het zogen krijgen ze de eerste belangrijke voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Die groei gaat al verbazingwekkend snel in de eerste weken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


De puppyfase

Puppy’s zijn net stofzuigers op 4 wankele pootjes; alles wat op de grond ligt, komt in hun bek terecht. De wereld wordt al spelend en springend ontdekt met bekijken, aanraken, ruiken en proeven. Dat gaat niet altijd goed, maar dat hoort erbij. Ondertussen staat deze vrolijkerd stabiel op zijn pootjes en wordt-ie steeds beter in springen en rennen. Botten, spieren en organen zijn volop in ontwikkeling. Specifieke puppybrokken zijn daarom van groot belang. Het puppyvoer van WOOOF is speciaal ontwikkeld voor de opgroeiende hond: het bevat alle voedingsstoffen die een pup nodig heeft.

Probeer WOOOF Puppy

Heb jij een pup met een gevoelige maag, erge jeuk of die niet goed reageert op granen? Speciaal voor deze pups hebben wij de WOOOF Puppy Graanvrij.

Wil je meer weten over puppyvoeding? Lees de blog ‘Je puppy en voeding: wanneer, hoeveel gram eten en meer?

De jeugdfase

In vergelijking met de vorige fases vertraagt de groeisnelheid. De kleine kwispelaar bereikt geleidelijk het volwassen formaat en het lichaam krijgt zo de kans om te versterken. Levendig en actief hoort er nog steeds bij voor de verdere groeiontwikkeling. Bovendien hebben ze een gezond gewicht die je zo wil houden. Deze fase is namelijk bepalend; als de groei snel blijft gaan zoals bijvoorbeeld bij overgewicht, kunnen skelet- en spierproblemen ontstaan. Dit is dus een goed moment om de dosering van het voer aan te passen.

De volwassen fase

De jonge kwispelaar is zowel fysiek als mentaal volwassen geworden. Helemaal volgroeid dus. Dit betekent een aanpassing in de voeding en niet alleen in de dosering. Afhankelijk van factoren zoals het ras, grootte en activiteit draait de voeding vooral om een gezond gewicht en de totale gezondheid. Het is raadzaam om over te stappen op een voeding die is samengesteld voor volwassen honden met de juiste balans van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Is een allergie of overgevoeligheid al aan de orde? Ook daar zijn genoeg varianten voor tegenwoordig.

Wil je van puppybrokken overstappen op volwassen brokken? Lees de blog ‘Hoelang puppybrokken geven?’

De seniorfase

De tijd van wild springen, hoge snelheden per uur rennen en kwiek meelopen gaat langzaam over in een rustig tempo. In deze fase kan het gewicht toenemen: een kilometer langer wandelen wordt al lastiger en de spijsvertering kan ook verminderen. Opstaan vanuit de liggende houding gaat misschien ook niet meer zo snel door eventuele gewrichtsproblemen. Ook hier is de overstap naar andere voeding een goed idee. Seniorvoeding is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van het ouder worden met extra omega 3-vetzuren, chondroïtine en glucosamine. Eventueel kunnen supplementen hier ook extra bij helpen.

Wil je weten hoe je een senior verzorgd? Lees de blog ‘Oude hond een comfortabel leven geven

Probeer WOOOF Senior

Elke groeifase van een hond is dus uniek en vraagt specifieke zorg en aandacht in de voeding. Elke levensfase heeft eigenlijk zijn eigen brok. Daar lees je meer over in de blog ‘Hondenvoer voor alle levensfases van je hond’.

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.