Je puppy en voeding: wanneer, hoeveel gram eten en meer?

27 april 2023, door Anika

In onze vorige blogpost las je al over voeding voor honden. Dit keer zijn we nog specifieker, want hoe zit het met je puppy en eten? Wanneer geef je 'm te eten? En hoeveel dan? Groeit je pup wel goed? Er zijn veel vragen over puppy's en hondenvoeding - hier vind je de antwoorden!

Je wil je pup de beste start geven. Alle boeken rondom pups en opvoeding heb je verslonden en de start van de puppycursus staat al met grote letters op de kalender. Jouw pup mag niets tekortkomen, dus je leest ook alles over puppy's en voeding. Want straks, als je maatje er is, is je pup druk bezig met eten, slapen, leren en ontdekken. Jij bent overal op voorbereid en dan… diarree. Wat nu?

Vragen die veel hondeneigenaren hebben:

  • hoe zorg ik dat mijn pup goed groeit?
  • mijn puppy heeft slechte ontlasting, is dat normaal of moet ik me zorgen maken?
  • hoe vaak moet ik mijn pup eten geven?

Probeer WOOOF Puppy

Heel normale vragen en uiteraard geven we je graag antwoord. Heb jij nog een vraag waarop je het antwoord niet vindt in deze blogpost? Laat het ons vooral weten via Facebook of e-mail dan krijg je sowieso antwoord en kijken we of we er meer mensen mee kunnen helpen door erover te bloggen.

'OH NEE, EEN PUP MET DIARREE!'

Lekker aan de wandel met je pup en ineens zie je dat-ie diarree heeft. Je alarmbellen rinkelen misschien al wel - zeker als het je eerste hondje is. Maar goed nieuws: vaak is het niet nodig je zorgen te maken als je puppy diarree heeft. Sterker nog, diarree komt heel vaak voor bij pups.

In de eerste weken dat je kleine pup bij jou is, staat heel zijn wereld op zijn kop. Ga maar na: je bent weg uit je vertrouwde nestje en mama, je broertjes en zusjes zijn nergens te bekennen. Tel daar een nieuwe omgeving waar je aan moet wennen ('hé, wat is dat voor geluid en wat ruik ik?') bij op en je begrijpt dat dit best wat stress met zich mee kan brengen. Dat is niet erg, maar het kan wel op de darmen gaan werken.

Daarnaast ontdekt je pup de grote wereld graag en dat doet-ie met zijn bekkie. Hij weet nog niet wat hij wel en niet kan eten en leert dat door te proberen en te ontdekken. Het komt dus weleens voor dat je pup iets binnenkrijgt wat niet zo fijn is voor zijn jonge darmen. Ook dat is in de meeste gevallen niet erg: het hoort bij het opgroeien.

Wat ook voor diarree bij je pup kan zorgen: als je pup bij jou andere voeding krijgt dan wat hij bij de fokker gewend was. Hier moet je puppy even aan wennen. Omdat je pup al zo veel veranderingen doormaakt als hij naar zijn warme mand bij jou gaat, raden we altijd aan de pup de eerste paar weken het eten te geven dat je van de fokker hebt meegekregen. Fijn voor zijn darmpjes en fijn voor het vertrouwde gevoel.

Je ziet: een pup met diarree is niet gek. Meestal houdt het een paar dagen aan en is de puppy-ontlasting weer normaal. Komt het daarna weer terug? Nog steeds geen reden voor paniek, want het kan zomaar komen doordat je puppy weer iets at waar de darmpjes op reageren.

ADVIES BIJ PUPPY'S MET DIARREE

Hou je pup en zijn ontlasting wel altijd goed in de gaten. Trek aan de bel als je hondje aan één stuk door aan de diarree blijft. Je pup liep misschien een virus of een parasiet, zoals giardia, op en dan is het goed om samen naar de dierenarts te gaan. Zorg dat je pup de eerste inentingen op tijd krijgt en ontworm hem elke maand, tot hij 6 maanden oud is. Overleg met je dierenarts welk middel goed is voor je pup om wormen tegen te gaan.

Houdt de diarree aan, is je pup minder levendig dan normaal en eet of drinkt hij niet goed? Ga dan altijd naar je dierenarts en bekijk samen waar de oorzaak ligt.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


HOEVEEL ETEN GEEF JE EEN PUP?

Binnen een paar weken is je kleine pup al niet meer zo heel klein. En binnen een jaar is dat kleine, schattige hondje al gegroeid tot een grote, stoere puber en daarna tot volgroeide, volwassen hond. Ze groeien als kool en dat kost veel energie. Energie die je pup uit de voeding haalt.

Je wil dat je hond zo goed en gezond mogelijk groeit en daar help je 'm bij door goede voeding te geven. Goed puppyvoer is compleet voer - meestal specifiek puppyvoer. Heeft je pup een voedselovergevoeligheid, dan is het wel slim om voer te geven dat daarbij past. Vermoed je (over)gevoeligheid of weet je het al zeker? Neem vooral contact met ons op om de juiste keus voor jouw pup te maken!

Welk voer je ook geeft: het is het belangrijkst dat je je pup de juiste hoeveelheid eten geeft. Niet te weinig, maar ook zeker niet overvoeren! Overvoeding bij een pup zorgt voor een te snelle groei (en het gaat al zo snel! ?) en groeipijn. Is je pup van een groter ras? Dan liggen orthopedische problemen bij overvoeding op de loer.

Er is geen universele hoeveelheid die goed is voor pups. Iedere pup is anders - zelfs de pups uit hetzelfde nestje. Eerder schreven we al een blogpost over hoeveel voer jouw hond per dag mag hebben - daar lees je ook meer over je puppy en het aantal gram dat-ie mag eten.

Belangrijk: Je kijkt naar het gewicht dat jouw hond heeft als-ie het volwassen gewicht heeft bereikt.

Volwassen gewicht (kg) 2-3 mnd 4-6 mnd 7-12 mnd
1-5 35-105 45-115 50-100
5-10 100-200 120-230 115-210
10-25 165-300 200-410 230-400
25-35 205-365 320-495 410-465
35-45 245-410 470-580 495-560
45-60 265-445 530-690 580-860
60 275-435 595-695 695-865
80 265-480 615-810 810-1075
100 265-510 625-1020 1020-1250

Probeer WOOOF Puppy

WANNEER GEEF JE JE PUPPY TE ETEN?

Die gelijkmatige groei komt niet alleen door het juiste hondenvoer en het goede aantal grammen eten voor je pup. Ook het aantal maaltijden heeft een vinger in de pap. Als pups bij de moeder drinken, doen ze dat wanneer het ze uitkomt. Het drinken van melk wordt uiteindelijk afgebouwd en de fokker biedt de pup puppyvoer aan. Tegen de tijd dat je pup met jou mee naar huis gaat, zijn dit vier maaltijden per dag. Volwassen honden eten meestal twee keer per dag, maar let op: dat kan bij je pup nog niet! De darmen van je kleine pup zijn daar nog niet klaar voor.

Zorg voor vier voermomenten per dag voor je pup. Op die manier zorg je met een goede dagportie voor een gelijkmatige groei. Geef je pup dus niet de hele dag hondenbrokken tot zijn beschikking, maar geef 'm vier keer per dag de afgewogen hoeveelheid grammen puppyvoer.

Na zo'n twaalf weken mag je van vier maaltijden naar drie maaltijden per dag gaan. Bouw het langzaam af door van één van de maaltijden steeds wat minder te geven en dat wat je eruit haalt te verdelen over die andere drie maaltijden. Zo verandert er niets aan het aantal gram eten dat je je pup geeft. Is je pup 6 maanden, dan doe je hetzelfde om van drie naar twee maaltijden per dag te gaan.

Meer leesvoer over puppy's

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 

 

 

Gerelateerde producten

puppyvoer
Op voorraad
Levertijd 1 - 2 werkdagen

48,00

voor 18kg