Welke invloed heeft het dieet van jouw hond op zijn gedrag?

2 juli 2024, door Daphne

Lekker in je vel zitten (letterlijk en figuurlijk) heeft alles te maken met de gezondheid. Als hondenbaasje herken je het vast zelf ook wel. Als je lekker in je vel zit, ben je vrolijker en positiever. Je gezondheid is daarbij heel belangrijk. Hetgeen wat je eet kan daar veel invloed op hebben, en dit geldt niet alleen maar voor de mens. 

Juiste keuzes maken over voeding is hier dus onderdeel van. Voor jouw hond is dat niet anders. Bij WOOOF staat de gezondheid van jouw maatje voorop. Daarom delen we in deze blog graag alles over de invloed van het dieet van jouw hond op zijn gedrag. 


Hoe dieet het gedrag van honden beïnvloed

Zoals algemeen bekend zijn er veel stofjes die zorgen voor een positief en gelukkig gevoel. Denk aan het bekende gelukshormoon oxytocine en endorfine. Dit zijn stofjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld knuffelen en sporten. Dus ook bij het knuffelen van een viervoeter, dat doen we gelukkig maar al te graag.

Maar wist je dat het dieet van jouw hond ook zijn gedrag kan beïnvloeden? Zo zijn er veel vitaminen en mineralen die een positief effect hebben op de gemoedstoestand van jouw maatje, willen we dat niet allemaal?

Maar hoe werkt dit dan en waar moet je op letten als je op zoek gaat naar voeding? 

Verschillende feiten over voeding tonen aan dat ze een positief effect hebben op het gedrag van de hond. Na een verandering in het voedingspatroon van de hond kan hij stabieler en vrolijker zijn. 


Effecten van voeding op gedrag

Voedingsfeiten over gedrag

Wanneer de voeding van jouw maatje niet compleet is, kan dit gevolgen hebben voor zijn gedrag. Essentiële aminozuren zijn nodig om het gedrag van jouw hond net dat extra zetje te geven. Deze stoffen komen namelijk enkel binnen via voeding of supplementen. 

Eiwitten 

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Sommige hiervan zijn essentiële aminozuren, dit wil zeggen dat ze niet door het lichaam van de hond zelf kunnen worden aangemaakt. Voeding is dan het zetje dat jouw maatje nodig heeft. 

Bekende aminozuren als Tryptofaan en Tyrosine helpen bij het reguleren van stemming, angst, slaap en stress. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot gedrag als angst en meer stress. 

Vitaminen en mineralen

De groep B-vitamines speelt een belangrijke rol bij algehele hersenfunctie. En we weten allemaal dat de hersenen een cruciaal orgaan zijn voor het verwerken van divers gedrag. De prikkelbaarheid en angst zijn voorbeelden waar je een verandering in kan zien bij jouw hond als er een tekort is aan B-vitamines. Een tekort aan vitamine B3 kan tot meer angst leiden. 

Heeft de soort hondenbrok invloed op het gedrag?

Het antwoord hierop is: Ja. We leggen dit graag aan je uit. 

Naast de voedingsstoffen in de hondenvoeding speelt ook het productieproces van het hondenvoer een grote rol in dit verhaal. Het productieproces van veel hondenvoeding gaat door middel van extruderen, dit is een proces dat we zien bij krokante hondenbrokken. De temperatuur bij deze productie kan oplopen tot boven de 150 graden Celsius. Deze methode kan schadelijk zijn voor belangrijke ingrediënten en voedingsstoffen in de voeding. 

Het vitamine B-complex is (zoals eerder genoemd) belangrijk bij het gedrag van de hond. Laten deze vitamines nu precies gevoelig zijn voor hitte. 

Hoe zit dit bij voeding van WOOOF? 

Bij WOOOF hebben we geperste hondenbrokken. Dit wil zeggen dat ze niet volgens de methode zijn gemaakt van extruderen. Het productieproces van onze hondenbrokken gaat middels een pers. Dit betekent ook dat er een lagere temperatuur gebruikt wordt van onder de 100 graden Celsius. Grondstoffen in de voeding worden beter bewaard en dit zorgt voor een optimaal verteerproces. Geperste hondenbrokken kunnen dus een positievere invloed hebben op het gedrag van jouw kwispelaar. 

Ontdek onze geperste hondenbrokken 

Bekijk WOOOF Geperste Hondenbrokken

 

Het beste dieet voor positief hondengedrag

Elke hond is anders en daarom is het altijd belangrijk om te kijken wat jouw eigen kwispelaar nodig heeft. De voedingsstoffen en ingrediënten die het meest effect hebben op het gedrag zijn al eerder genoemd. Voor het gedrag van de hond is het belangrijk om goed te kijken naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.


Essentiële voedingsstoffen voor hondengedrag

Ingrediëntenlijst lezen

De ingrediëntenlijst kan wat globale informatie bevatten, denk aan de algemene benamingen als vitaminen en mineralen. Hier vind je nog niet welke soort mineralen en vitaminen dit precies zijn. Daarvoor wordt je meestal doorverwezen naar de analytische bestanddelen. Daarin is goed te zien welke stoffen in het hondenvoer zitten. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk weergegeven welke omega vetzuren in de hondenvoeding zitten. 

Het vitamine B-complex is belangrijk voor de algehele hersenfunctie. Hierbij komt angst en stress om de hoek kijken als hier een tekort aan is. Kijk dus altijd goed bij de analytische bestanddelen als je op zoek gaat naar het beste dieet voor positief hondengedrag. 

Magnesium en zink zijn ook 2 belangrijke mineralen die betrokken zijn bij de zenuwfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. In de geperste hondenbrokken van WOOOF zijn deze mineralen ook zeker te vinden. 

Dan is vitamine B-5, het pantotheenzuur, ook een belangrijk vitamin om te checken. Deze vitamine draagt bij aan de bevordering van groei en een gezond zenuwstelsel. Bij een tekort aan dit vitamin kan de hond wat meer stress gaan ervaren en snellere vermoeidheid.

 

Welke invloed heeft WOOOF?

Bij WOOOF willen we dat jouw hond lekker in zijn vel zit en dat het hondengedrag positief wordt beïnvloed. We zetten de belangrijkste invloeden van WOOOF hondenvoer op het hondengedrag voor je op een rijtje.

  1. WOOOF bevat B-vitamines die een belangrijke rol spelen bij de algehele hersenfunctie.

  2. Ons productieproces heeft een positieve invloed. Wij hebben enkel geperst hondenbrokken en dit betekent dat er een lagere temperatuur gebruikt wordt bij de productie van de brokken van onder 100 graden Celsius. Grondstoffen in de voeding worden beter bewaard en dit zorgt voor een optimaal verteerproces. 

  3. De mineralen zink en magnesium in WOOOF hondenvoer zijn betrokken bij de zenuwfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress.

Heb jij na het lezen van deze blog over De invloed van dieet op het gedrag van honden nog vragen? Neem gerust contact op met onze voedingsdeskundige voor gratis advies!

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.