Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
Longblokjes Rund 🎉 Nu 50% korting!

10 tips voor kamperen met een hond

10 juli 2025, door. Daphne

Kamperen met je hond is één groot avontuur Samen de natuur in, lekker buiten leven en eindeloos veel snuffelmomenten. Of je nu met een tent, camper of caravan op pad gaat: jouw maatje gaat graag mee. Maar... dan wil je het wél goed geregeld hebben. Voor je hond én voor jezelf.

In dit artikel vind je 10 slimme tips voor een veilige, relaxte en leuke kampeervakantie met je hond.


Kamperen met een hond op de camping

Je hebt de beslissing gemaakt om met je hond op vakantie te gaan. En wel naar een camping waar de hond ook is toegestaan. Voordat je de camping op rijdt, is het goed om te weten dat elke camping eigen regels hanteert voor honden. De meest voorkomende regels zijn:

  • Een aanlijnplicht: Op veel campings moet je hond te allen tijde aangelijnd zijn. Ook bij de caravan of tent. Check dit van te voren goed.
  • Opruimplicht: Je bent niet de enige op de camping dus is het verplicht om hondenpoep op te ruimen. Neem voldoende zakjes mee, zeker met een grote hond.
  • Gedragsregels: Blaft je hond veel of is hij onrustig? Overleg met de campingbeheerder en vraag naar een plekje verder van andere campinggasten.

Sommige campings zijn extra hondvriendelijk en bieden zelfs losloopvelden of hondenbaden aan. Heb je hier behoefte aan? Check dit vooraf bij het boeken van een camping. Let op: de regels kunnen verschillen per land, regio en seizoen.

Honden in de camper mee: zo maak je het veilig en comfortabel

Ga je op reis met een camper? Dat doe je natuurlijk omdat dan eindelijk je maatje mee kan. Maar om het voor jullie allebei prettig te maken, is een goede voorbereiding essentieel. Wellicht moest je zelf ook even wennen toen je voor het eerst met een huis op wielen op vakantie ging. Een camper is ook voor je hond een onbekend vervoermiddel en een bewegende ruimte vol prikkels. Het is daarom belangrijk dat hij zich daar veilig en comfortabel voelt. Hieronder vind je de belangrijkste tips voor kamperen met een hond in de camper:

Zorg voor een veilige reisplek

Veiligheid staat altijd voorop! Laat je hond daarom tijdens het rijden nooit los in de camper rondlopen. Dit is niet alleen onveilig bij een plotselinge stop, maar ook in veel landen verboden. Gebruik daarom een goedgekeurde reisbench of een speciaal veiligheidsharnas met gordel, zodat je hond stevig vastzit maar nog wel comfortabel kan liggen. Kies wat voor jouw hond werkt en waar hij aan gewend is, bijvoorbeeld in de auto. Plaats de bench op een plek waar hij niet kan verschuiven, bijvoorbeeld geklemd tegen de achterbank of in een hoek.

Creëer een vertrouwde plek in de camper

Honden houden van routine en herkenning. Maak daarom een eigen, vaste plek in de camper voor je hond. Leg daar zijn eigen deken of kussen neer, samen met een paar speeltjes of kauwmateriaal. De geur van thuis kan hem ook helpen met ontspannen. Neem een kussen van de bank neem als herkenning.

Een inklapbare bench of campingbedje werkt ook goed als rustpunt. Zorg dat deze plek niet in de directe zon staat en niet naast harde geluiden (zoals een koelkast of ventilator).

Is jouw hond vaak onrustig tijdens het kamperen? Het geven van een natuurlijk rustgevend product kan helpen om jouw hond bij grote veranderingen te kalmeren. De Valeriaan bites van WOOOF zijn daar een uitstekende keuze voor.

Let op temperatuur en ventilatie

Een camper kan snel opwarmen, vooral in de zomer. Laat je hond daarom nooit zonder ventilatie in de gesloten camper achter, ook niet “voor heel even”. Zorg voor voldoende frisse lucht met een open dakluik, raampjes met horren of een ventilator. Een koelmat of natte handdoek kan extra helpen bij warme dagen. Parkeer ook altijd in de schaduw en houd de temperatuur binnen in de gaten. Tip: installeer eventueel een temperatuurmonitor met alarm.

Pauzeer regelmatig voor beweging en ontspanning

Tijdens een lange rit moet je hond, net als jij, af en toe strekken, plassen en een frisse neus halen. Zijn energie moet er even uit en de pootjes moeten gestrekt worden. Plan daarom om de 2 à 3 uur een pauze in. Zoek bij voorkeur een rustige plek in het groen waar je hond even los kan (indien veilig en toegestaan) of een stuk kan wandelen aan de lijn. Laat hem ook wat drinken en verwen hem met een heerlijke hondensnack. Een goede pauze zorgt voor minder stress en reisziekte.

Ontdek WOOOF hondensnacks hier


Neem voldoende voer en water mee

Wisselen van voer tijdens de vakantie kan voor buikproblemen zorgen. Neem daarom altijd het vertrouwde hondenvoer mee voor de hele reis, of zorg dat je het onderweg kunt aanvullen. Weeg van tevoren de hoeveelheid af en tel er nog een paar kilootjes bij op. Vergeet ook niet de eigen voerbak en drinkbak, idealiter een antislipmodel voor het verschuiven in de camper. Bied je hond regelmatig water aan, zeker tijdens warme dagen of na wandelingen.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Honden in een caravan mee: dit moet je weten

Een caravanvakantie lijkt natuurlijk op je hond meenemen in een camper. De tips van hond mee in een camper kunnen daarom zeker goed gebruikt worden voor de caravan. Denk ook nog aan de volgende praktische zaken:

Let op in- en uitstapmomenten

Caravans hebben vaak een hogere instap dan de drempel van je huis. Zeker voor kleinere of oudere honden kan dit lastig zijn. Gebruik eventueel een opstapje of draag je hond als dat veiliger is. Let ook op bij het naar buiten rennen bij een geopende deur, een handige tip is om een afzetting of hondenren bij de ingang te plaatsen zodat je hond niet zomaar kan ontsnappen.

Hygiëne in de caravan voor hond en baas

Houd er rekening mee dat je hond niet altijd de schoonste poten heeft, zeker na een boswandeling, regenbui of strandwandeling. Gebruik kleedjes om banken en bedden te beschermen. Leg een vuilafstotende mat bij de deur waar je hond zijn poten op kan drogen of afvegen. Of droog je hond af met een speciale hondenhanddoek. Zo houd je je caravan netjes én hygiënisch voor zowel hond én baas.

Aangelijnd buiten en veilig ontspannen

Op bijna alle campings geldt een aanlijnplicht, ook voor goed luisterende honden. Gebruik daarom een stevige grondpen of lange campinglijn zodat je hond veilig buiten kan liggen zonder te ontsnappen. Heb je een plek met voldoende ruimte? Dan is een hondenren op een honden camping een goed idee. Zo geef je je hond bewegingsvrijheid zonder dat hij over andermans tentlijnen struikelt.

Let op bij alleen laten

Laat je hond liever niet alleen in de caravan, zeker niet bij warm weer of op drukke campings. Het is ook geen verstandige keuze om je hond in de voortent te laten. Beide plekken kunnen snel opwarmen, en onbekende geluiden of mensen kunnen je hond onrustig maken. Moet je toch even weg? Zorg dan dat de caravan goed geventileerd is, dat je hond in zijn eigen veilige plek ligt en dat je snel terug bent. Een ‘hond aan boord’-bordje kan handig zijn voor andere kampeerders of hulpdiensten.

Denk aan gezondheid en papieren

Als je met een camper of caravan door meerdere landen reist, moet je hond goed beschermd zijn en aan de wettelijke eisen voldoen. Een EU-dierenpaspoort, chip en geldige rabiësvaccinatie zijn meestal verplicht. In sommige landen zoals Noorwegen is ontworming zelfs verplicht bij binnenkomst. Check voor vertrek de regels van je vakantieland(en) en zorg ook voor een EHBO-kit voor honden met onder andere een tekentang, verband, ontsmettingsmiddel en een koortsthermometer.


Honden op de camping: aanvullende tips

Kamperen met je hond kan een grote uitdaging zijn maar dit hoeft niet. Misschien gaat je hond mee in een hondentent of kies je voor een speciale honden camping maar extra hondvriendelijke opties zijn. Een camping is een nieuwe wereld vol prikkels. Zorg dat jij en je hond goed voorbereid zijn:

  • Creëer fijne schaduwplekken: Neem een parasol of afschermdoek mee die je kan verbinden.
  • Socialiseren: Leer je hond van te voren rustig omgaan met andere honden en mensen.
  • Gezondheid: Zorg dat je hond gechipt, ingeënt en behandeld is tegen parasieten. In sommige landen zijn deze dingen verplicht. Een rabiës vaccinatie kan verplicht zijn als je met je hond gaat kamperen. En let op: deze moet 21 dagen van te voren gehaald worden, anders is hij niet geldig.
  • Veiligheid: Let op haringen, scheerlijnen of hete barbecues in de buurt van je hond. Houd altijd een oogje op jouw maatje en spreek met je partner af wie deze taak op zich neemt.

Ga je met camper en hond naar Noorwegen? Gaaf! Of kies je voor een honden camping in Zuid-Frankrijk? Ook lekker. Als je in de zomerperiode gaat moet je letten op oververhitting en jouw hond koel houden. Warme dagen op de camping kunnen pittig zijn, houd je hond daarom koel met voldoende drinkwater, een koelmat of natte honden en maak hondenijsjes voor in de vriezer. Onze tips voor verkoeling tijdens de zomer vind je hier.


10 tips voor kamperen met een hond

Dan de belangrijkste tips op een rijtje!

  • Begin op tijd met trainen: Laat je hond alvast wennen aan de tent of camper. Inclusief het opstapje.
  • Neem genoeg voer mee: Neem altijd het hondenvoer mee dat je hond gewend is. Zo voorkom je maagklachten door voerwissel.
  • Zorg voor een veilige plek tijdens het reizen: Bench, tuigje of autogordel.
  • Respecteer campingregels: Houd rekening met andere kampeerders en de regels van de camping.
  • EHBO-kit voor honden: Denk aan tekentang, verband en koelgel.
  • Comfortabele slaapplek: Bijvoorbeeld een hondenbed of kleedje met eigen geur.
  • Bescherming tegen parasieten: Denk aan ontwormingsmiddelen en bescherming tegen vlooien en teken.
  • Speelgoed of kauwmateriaal meenemen: Voor afleiding en ontspanning.
  • Onderschat de reis niet: Plan genoeg plaspauzes in, ook voor de hond.
  • Gebruik een hondenren of afzetting: Zo geef je je hond wat bewegingsvrijheid zonder risico’s.

Of je nu met een camper door Europa trekt of je tent opzet in een bosrijke camping: kamperen met je hond is een belevenis om nooit te vergeten. Met een goede voorbereiding, respect voor regels en aandacht voor je hond maak je er een heerlijke vakantie van voor jullie allebei! En vergeet vooral niet te genieten!

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over onze producten voor reizen met je hond? Neem gerust contact op met onze experts voor advies!

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel NL: 085 065 3696
BE: +3278484024
. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.