Ga naar de hoofdinhoud

Hoe houd je jouw hond koel deze zomer? De beste tips!

12 juli 2024, door Daphne

De zomer is het moment van lekker naar buiten en leuke dingen ondernemen. Misschien gaat jouw huisdier zelfs wel mee op vakantie!

Het kan ook een periode zijn van extra warm weer en dat vereist soms toch voor extra alertheid. Wij geven je de beste tips!

Verkoeling voor jouw hond bij warm weer

Honden kunnen snel oververhit raken. Onze maatjes kunnen namelijk niet zweten zoals mensen dat doen. Een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Daarom is het niet per se een slecht teken als jouw hond hijgt bij warm weer. 

Een hond heeft voldoende verkoeling nodig om tijdens warme zomerdagen goed te kunnen functioneren. Wij geven je 5 tips die je hiermee kunnen helpen.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Tip 1: Zorg voor voldoende water en schaduwrijke plekken

Het is erg belangrijk dat jouw hond altijd de mogelijkheid heeft tot vers en koel drinkwater. Een goede tip is om op meerdere plekken waterbakken neer te zetten in huis. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe in de drinkbak om het extra verfrissend te maken. 

Zorg altijd dat jouw hond de mogelijkheid heeft om de schaduw op te zoeken. Hoe eigenwijs ze soms ook zijn om in de zon te gaan liggen. Zet de parasol op of neem een tentje mee naar het strand. 

Tip 2: Beperk fysieke inspanning 

Tijdens de heetste uren van de dag is het minder verstandig om met jouw hond op pad te gaan. Dit is meestal tussen 11 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags. Plan wandelingen vroeg in de ochtend of later in de avond, als het wat koeler is.

Let er ook goed op waar je loopt. Het asfalt warmt enorm snel op in de volle zon. Bij 25 graden kan dit al oplopen tot 50 graden. Bij een extra hete tropische zomerdag van 30 graden kan de temperatuur van het asfalt zelf stijgen tot ruim 60 graden. Wist jij dit? 

Houd jouw hond goed in de gaten en let tijdens het wandelen op tekenen van oververhitting, zoals hijgen, kwijlen of sloomheid. Zoek direct een koele plek op als je deze symptomen opmerkt.

Tip 3: Verkoelende snacks

Trakteer je hond op verfrissende snacks die helpen om hem koel te houden. Tegenwoordig zijn er allerlei leuke en lekkere do it yourselfs voor hondenijsjes. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed dat je kunt vullen met brokjes, water en eventueel fruit. Doe dit vervolgens een nachtje in de vriezer en jouw hond is wel even zoet.

Een stukje watermeloen of ander ingevroren fruit vinden de meeste honden ook heerlijk. Deze verkoelende traktaties zijn niet alleen lekker maar helpen ook om de lichaamstemperatuur van je maatje te verlagen.


Tip 4: Gebruik koelmatten en hondenzwembaden

Er bestaan speciale honden koelmatten en -vesten die speciaal zijn ontworpen om honden af te koelen. Een koelmat absorbeert lichaamswarmte en biedt een koel oppervlak om op te liggen. Koelvesten kunnen gedragen worden tijdens wandelingen en helpen de lichaamswarmte te reguleren. 

Als jouw hond een echte  waterrat is, kan een hondenzwembad in jouw tuin niet ontbreken in de zomer. Laat jouw hond lekker pootje baden en speel samen in het zwembad voor een heerlijke verkoeling.

Als je geen mogelijkheid hebt om een zwembadje neer te zetten kun je altijd nog de zee of het meer opzoeken om jouw hond in af te laten koelen. 


Tip 5: Plan verkoelende activiteiten

Het huis warmt snel op in de zomer dus ga eropuit en plan activiteiten om te ondernemen met je hond. Bezoek een hondenstrand of maak een verkoelende wandeling tussen de bomen in de schaduw. 

Een andere fantastische activiteit is kanoën of suppen met jouw maatje. Jouw hond (en jij ook) kan af en toe een heerlijke duik nemen in het water. Je kunt sups en kano's huren op verschillende plekken. Of misschien heb je er zelf wel een. 

Laat jouw maatje voor de veiligheid een zwemvest dragen. Deze zijn ook handig om jouw hond weer makkelijk in de kano te tillen of op de sub te laten klimmen. 



Voorkom oververhitting bij jouw hond

De zomer hoeft zeker geen last te zijn voor jouw hond, maar neem op tijd voorzorgsmaatregelen. Bereid je goed voor als je op pad gaat en ken de symptomen van oververhitting bij een hond:

  • Warm aanvoelen
  • Flink hijgen
  • Sloomheid
  • Soms braken

Breng jouw hond in dit geval meteen naar een koele plek en laat hem eventueel zwemmen. Ook kun je delen van de hond bedekken met natte handdoeken, bijvoorbeeld op de buik. 

Volg bovenstaande tips om oververhitting bij jouw hond te voorkomen.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over verkoeling bij jouw hond? Neem gerust contact op met onze experts voor gratis advies!

 

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.