Goed hondenvoer: van welke ingrediënten wordt dat gemaakt?

8 december 2021, door Anika

Op ons blog 'Leesvoer' is al veel te lezen over hondenvoer en wat nou precies wel en niet goed is voor je hond. Zo ontdek je meer over graanvrij hondenvoer, de houdbaarheid van hondenvoer en de verschillen tussen geëxtrudeerd en hondenvoer bestellen. De hoogste tijd om een blogpost te schrijven over de basis van goed hondenvoer. Wat zit er in hondenvoer? Welke ingrediënten in hondenvoer zijn belangrijk?

Hondenvoeding, en elke andere soort eten, bestaat uit voedingsstoffen. Broodnodig voor zowel mens als dier, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Essentiële voedingsstoffen in hondenvoer zijn stoffen die de hond absoluut nodig heeft, maar niet zelf aanmaakt en dus via het voer binnen moet krijgen. Die voedingsstoffen verschillen per soort. En hoe essentieel ze zijn? Laten we het zo zeggen: zonder die voedingsstoffen gaat de gezondheid van je hond snel achteruit.

Voedingsstoffen bestaan uit twee groepen: macronutriënten en micronutriënten. Vitamines, mineralen en spoorelementen vallen onder de micronutriënten. Dit keer leggen we uit welke macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) de basis van hondenvoer vormen.

Goed hondenvoer bevat voldoende eiwitten

Hoewel eiwit ons al snel aan ei en eiwitshakes doet denken, is dit een voedingsstof die in dierlijke én plantaardige bronnen voorkomt. Veel grondstoffen leveren eiwit, maar een groot deel ervan is geen ingrediënt van hondenvoer. Eiwit (of proteïnen) in hondenvoer komt meestal uit vlees, gevogelte, vis, granen, eieren en biergist. De meestvoorkomende bron van eiwitten in hondenvoer: rund en kip.

Sommige honden reageren niet goed op bepaalde dierlijke eiwitbronnen. Je hond heeft dan een voedselovergevoeligheid. In dat geval is het slim te kijken naar voeding met andere dierlijke eiwitbronnen, zoals de zalmeend,  Lam en Aardappel, Lam & Rijst of de Zalm & Aardappel.

Leuk om te weten: soms zijn insecten een bron voor dierlijke eiwitten (niet meteen gruwelen - ze zitten ook in je roze koek) en ook plantaardige bronnen boren hondenvoerproducenten vaker aan. Soja, erwten en rijst zijn populaire plantaardige ingrediënten van hondenvoer.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Belangrijk ingrediënt van goed hondenvoer: vet

Wat zit er in hondenvoer waar je hond energie van krijgt? Vet. Vet is de grootste energieleverancier voor je hond en bestaat uit onder andere vetzuren en vetoplosbare vitamines. Kijk je specifieker naar waar hondenbrokken van worden gemaakt, dan zie je dat vet vaak komt uit zalmolie, omega 3 en 6 en gevogeltevet.

Lees ook hoeveel voer is goed voor je hond?

Wat zit er in hondenvoer om voor een goed glucosegehalte te zorgen: koolhydraten

Verteerbare koolhydraten vormen een directe bron van glucose. Glucose is een belangrijke energiebron voor je hond en daarnaast de belangrijkste bron voor het hersenweefsel en de rode bloedcellen. Krijgt je hond niet genoeg koolhydraten binnen, dan is er niet gelijk iets aan de hand. Je hond haalt dan glucose uit proteïnen en andere voedingsstoffen.

Over koolhydraten in hondenvoer zijn nog niet alle baasjes het met elkaar eens. De honden wel — die vinden de bronnen als granen, tarwe, gerst, rijst en aardappelen heerlijk. Waar de baasjes af en toe over bakkeleien: of de hond wel koolhydraten nodig heeft. Nou, dat ligt genuanceerd. Een hond kan in principe ook zonder koolhydraten. Maar: koolhydraten zijn een goede leverancier van energie en vezels. Honden lijken al lang niet meer precies op de wolf; ze zijn genetisch aangepast aan hun leven nu en verteren koolhydraten veel beter dan wolven. Sterker nog: heb je een drachtige of lacterende hond? Dan raden we koolhydraten nog sterker aan. Dan helpen de koolhydraten om aan de verhoogde behoefte aan glucose te voldoen.

Om de hond - die een kort darmkanaal heeft - te helpen bij het verteren van de koolhydraten, bestaat goed hondenvoer uit voorverteerde grondstoffen die koolhydraten leveren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is; de ingrediënten 'ontsluiten' we, wat vergelijkbaar is met koken.

Lees ook graanvrij hondenvoer: is dat écht goed of een fabel?

De basis van goed hondenvoer

Eiwitten, vetten en koolhydraten vormen de basis van hondenbrokken. Daarnaast zijn ook micronutriënten (vitamines en mineralen) erg belangrijk, maar daarover vertellen we je in een latere blogpost meer!

Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.