Heeft jouw hond diarree door nieuw voer?

31 maart 2021, door Anika

Normaal gezien heeft je hond een of twee keer per dag goede, stevige ontlasting. Zodra de ontlasting dun is, spreken we van diarree. Heeft jouw hond diarree na nieuw voer? Dat kan heel goed. Honden moeten wennen aan nieuwe brokken en daar hoort soms diarree bij. Hier lees je meer over honden, diarree en voeding.

Oorzaken van diarree bij honden

Iedere hond heeft wel eens diarree. Door stress, omdat-ie ziek is of omdat hij wat van straat at. Maar er zijn meer oorzaken mogelijk als je hond diarree heeft:

  • Virussen als parvo
  • Wormen
  • Giardia

Kijken we specifiek naar diarree door voeding, dan zijn dit de opties:

  • Verandering van voer
  • Voer dat je hond niet goed verteert
  • Te veel voeding
  • Overgevoeligheid of allergie voor voeding

Vervelend voor jou en de hond, maar niet per se slecht voor je viervoeter. Diarree is vaak simpelweg een reactie om iets uit het lichaam te krijgen. Het is wel goed om op te letten: gaat het om acute of chronische diarree? Acute diarree is eenmalig en duurt niet langer dan tien dagen, terwijl chronische diarree regelmatig terugkeert en langer dan 7-10 dagen duurt. Reageert je hond op nieuwe voeding, dan gaat het om acute diarree. 

Lees ook welk voer geeft weinig ontlasting en wat is gezonde ontlasting?

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Krijgt je hond diarree nu hij nieuw voer eet?

Stap je over op nieuw voer, dan kan je hond last krijgen van diarree. Niet omdat de brokken niet goed zijn of dat je hond meteen allergisch is, maar omdat het lichaam moet wennen aan de nieuwe brokken. Dat werkt zo: de darmflora van je hond is afgestemd op de brokken die hij altijd eet. De darmen kennen die brok en ontwikkelden zich om die specifieke brokken te verteren. Komt er nieuwe voeding binnen? Dan herkent het lichaam van de hond dit niet als eten. Het gevolg? Je hond voert het zo snel mogelijk weer af. Ja, in de vorm van ontlasting. Daarom is het niet gek als je hond diarree krijgt na nieuw voer. Het lichaam gaat de nieuwe voeding vanzelf herkennen, waardoor de diarree — na een paar dagen - stopt.

Houd je hond altijd goed in de gaten. Is-ie nog net zo energiek als hiervoor? Is hij niet zenuwachtig? Heeft je hond geen andere klachten? Zorg dat-ie voldoende water drinkt en neem contact op met de dierenarts als je twijfelt over de oorzaak van de diarree.

Diarree & voeding: geef je de juiste hoeveelheid?

Veel baasjes geven dezelfde hoeveelheid van de nieuwe brokken als voorheen van het oude voer. Soms is dat helemaal goed, maar als je bijvoorbeeld overstapt van krokante naar geperste brokken geef je al snel veel te veel of juist te weinig. Geperste hondenbrokken (van WOOOF) zijn - je raadt het al - fijn samengeperst. Ze hebben minder volume dan een krokante brok, dus je hoeft ook minder geperste brokken te voeren dan je van krokante brokken zou doen.

Tips: weeg de juiste hoeveelheid brokken voor je hond af om de kans op diarree door voeding te verkleinen.

Lees ook hoeveel voer is goed voor je hond?

Overstappen op WOOOF

Wil je meer leesvoer? Volg ons via:
Geschreven door: Anika

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.