Is blikvoer goed voor een hond? Alles wat je moet weten

24 juli 2024, door Daphne

Natvoeding is een van de meest bekende hondenvoeding soorten. Naast hondenbrokken en vers vlees is er natvoeding die verkrijgbaar is in verschillende vormen. Denk aan blikvoer, pouches of kuipjes. Is dit goed voor je hond en wat zijn de voor- en nadelen? We delen dit met je in deze blog!

Wat is blikvoer voor honden?

Het woord blikvoer spreekt eigenlijk wel voor zich. Het is hondenvoeding in blik. Deze hondenvoeding wordt ook wel natvoeding genoemd en het bevat extra veel vocht. 

Samenstelling van blikvoer

De vraag die regelmatig luidt bij hondeneigenaren is; welk hondenvoer is beter, droog of natvoer? Het meeste logische antwoord hierop is, kijk naar jouw eigen hond en het belangrijkste is een compleet en gevarieerd dieet. 

Het draait vooral om de inhoud van het voer en niet om de vorm of structuur. Blikvoer bevat over het algemeen meer vocht. Dit kan belangrijk zijn als jouw hond moeite heeft met veel drinken of speelt met een gezondheidsprobleem. 

Het vochtpercentage in blikvoer kan liggen tussen de 60 en 84%, waar dit in hondenbrokken vaak maar tussen de 3 en 12 procent ligt. 

De voedingsstoffen die verwerkt zijn in natvoer voor honden bestaan sowieso altijd uit de basisstoffen. Dit zit ook allemaal in droogvoer. Denk aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. Van het een dus wat meer als van het ander. De kwaliteit van van blikvoer kan enorm verschillen per merk, dit kan een nadeel zijn. Bestudeer altijd goed het etiket van de hondenvoeding. Het vlees percentage (eiwit) is belangrijk om in de gaten te houden. Hoe hoger dit percentage hoe beter. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.

 

 

Soorten blikvoer

De keuze voor blikvoer kan te maken hebben met medische redenen, bijvoorbeeld als jouw hond niet veel tanden heeft of moeite heeft met het voldoende binnenkrijgen van vocht. Natvoer kan dan een goede keuze zijn. 

Blikvoer kan voor veel variatie zorgen in het dieet van jouw maatje. Het is beschikbaar in verschillende vormen en texturen. Wanneer je geen kieskeurige eter hebt is het af en toe wel eens leuk om iets nieuw uit te proberen. 

Er bestaan verschillende soorten texturen van blikvoer. Deze keuze is dus reuze. De een bevat nog meer vocht als de ander. De acceptatie van natvoer ligt over het algemeen ook hoger. De geur is extra aantrekkelijk waardoor het voer extra smakelijk is.

Er bestaan brokjes in gelei en saus als blikvoer. Hierbij moet je denken aan stukjes vlees dat zich bevindt in een smakelijke gelei of soort jus. Ja, ja, daar likt jouw hond zijn pootjes wel bij af. Mousse en paté zijn zachtere structuren en zeer geschikt voor honden die niet goed kunnen kauwen. Het kan ook goed als tussendoortjes worden gegeven in bijvoorbeeld vulbaar speelgoed of op een likmat. 


Voor- en nadelen van blikvoer voor honden

Honden vinden blikvoer heerlijk. Dit zit hem vooral in de extra sterke geur die er vanaf komt. En we weten allemaal dat honden enorm goede ruikers zijn. 

Voordelen van blikvoer

  • Hydratatie; Blikvoer is een goede keuze om jouw maatje meer vocht binnen te laten krijgen. Dit kan ook extra goed van pas komen in de zomer. Het kan zijn dat jouw hond geen grote drinker is en hydratatie kun je met natvoer dus goed op peil houden. 
  • Lang houdbaar op kamertemperatuur; De keuze voor blikvoer kan ook een praktische reden hebben. Je neemt het makkelijk mee en het blijft lang houdbaar in de voorraadkast. Is jouw favoriete blikvoer in de aanbieding? Dan kun je een grote hoeveelheid inslaan. Het blijft zo 2 jaar lang houdbaar. Dit geldt natuurlijk niet voor blikken die open zijn, deze moeten altijd in de koelkast bewaard worden en zijn ongeveer 2 dagen houdbaar.

  • Acceptatie is hoger; door de sterke geur en het hoge percentage vlees heeft blikvoeding een hogere acceptatie. Oudere honden die hun reuk wat sneller verliezen of honden die mindere eetlust hebben omdat ze uit een operatie komen of ziek zijn, kunnen hier extra baat bij hebben. 
  • Medische redenen; bij overgewicht kan blikvoer te hulp schieten omdat het minder calorieën bevat. Ook als je hond tijdelijk te dik is en moet afvallen. De hoeveelheid vocht in het blikvoer vult de maag maar bevat geen calorieën. De blaas wordt ook heel blij van natvoer. Wanneer jouw hond blaasproblemen heeft, kan het dagelijks voeren van natvoer helpen bij een gezonde blaasfunctie. 

Wist je dat onze gestoomde worsten ook extra lang houdbaar zijn en dat je deze kunt invriezen? Onze worsten zijn vers en bevatten super veel vers vlees. Ze zijn een perfect alternatief voor rauw vlees en zijn volledig natuurlijk.

Ontdek onze gestoomde hondenworsten

Bekijk onze hondenworsten


Nadelen van blikvoer

Houdbaarheid; hoewel de blikken dicht lang houdbaar blijven, zijn ze na openen lastig te bewaren. Het voer kan ook uitdrogen en extra aantrekkelijk zijn voor vliegjes en ongedierte. Wees hier dus extra alert op. 

Gebitsproblemen; omdat natvoeding zacht en soms ook plakkerig is, kan het zijn dat het gebit niet goed schoon wordt. Er kan dan snel tandsteen of tandplak ontstaan. Op lange termijn kan dit voor grote problemen zorgen van het gebit.

Duurder en grotere porties; jouw maatje heeft in verhouding een grotere portie nodig van natvoer.  Blikvoer bevat minder energie, dit wil zeggen dat jouw hond er meer van moet eten om op hetzelfde gewicht te blijven. Het voeren wordt op deze manier ook duurder. 


Gestoomde worsten in plaats van blikvoer 

De vers gestoomde worsten van WOOOF zijn zacht en een perfect alternatief voor vers vlees of ander natvoer. De hondenworsten zijn volledig natuurlijk en bieden een goede complete maaltijd of zijn perfect te combineren met onze geperste brokken. Waar je normaal natvoer of vers vlees apart moet geven (de ene maaltijd ‘s avonds, de andere maaltijd 's ochtends), kun je nu alles geven in 1 voerbak. Daar gaan jouw maatje ongetwijfeld hard van kwispelen!

De voordelen van onze worsten:

  1. Volledig natuurlijk; het bevat geen chemische toevoegingen

  2. Zeer goed verteerbaar; de worsten worden in hun eigen verpakking op een lage temperatuur gestoomd. Alle voedingsstoffen blijven beter behouden en dit zorgt voor een goede opname van het lichaam.

  3. Goed alternatief voor rauw vlees; onze hondenworsten bevatten een zeer hoog percentage vlees en zien er heel vers uit. 

  4. Goed te combineren; je kunt de hondenworsten inzetten als volledige maaltijd of combineren met hondenbrokken. Volg onze speciale advies voor het combineren van brokken met onze hondenworsten. Het verschilt namelijk welk type hondenbrokken je geeft. 

  5. Lang houdbaar; onze worsten zijn zonder te openen extra lang houdbaar buiten de koelkast. Dit komt door hun goed afgesloten jasje en het duurzame productieproces. Onze worsten kun je ook invriezen. Tip: snij de worsten alvast in porties voor extra gemak.


Blikvoer vs droogvoer

Nu de voor-en nadelen van blikvoer zijn genoemd, kunnen we gaan kijken naar de verschillen met droogvoer.

Het grootste verschil is uiteraard de structuur. Onder droogvoer verstaan we hondenbrokken. En deze zijn er uiteraard ook in verschillende vormen en grote brok. Kleine hondjes hebben namelijk kleinere brokjes nodig dan grote hondenrassen. 

Dan is er ook nog verschil met geperste en krokante hondenbrokken. Dit verschil lees je in onze blog: Geperst of geëxtrudeerd voer: wat is het beste voor jouw huisdier? 

De kosten van droogvoer zijn over het algemeen ook lager, er is minder voer nodig per portie door de grote hoeveelheid energie in hondenbrokken. Ook de gebruiksvriendelijkheid is beter, het kost je minder tijd om even 1 schep brokken in de voerbak te doen. Daarnaast word je vloer of het aanrecht ook minder vies en is het makkelijker op te ruimen.  

De tanden van jouw hond worden met droogvoer beter onderhouden. Door het kauwen wordt het gebit op een natuurlijke wijze schoon geschraapt. 

Veel voordelen voor hondenbrokken dus. De geperste brokken van WOOOF bestaan uit nauwkeurig geselecteerd ingrediënten die bijdragen aan het welzijn van jouw hond. Door de hoge verteerbaarheid zal er een gezonde ontlasting ontstaan. Het is een natuurlijke brok, zonder kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. 

 

Welke keuze moet je maken

De belangrijkste les uit dit artikel is: Het gaat om de samenstelling en de inhoud van het voer en niet om de vorm of structuur.  Kijk altijd goed wat jouw maatje nodig heeft en baseer de keuze van voeding op de gezondheid en voorkeuren van jouw hond. Het gaat tenslotte om de gezondheid van jouw kwispelaar en een goede ontwikkeling. Het is belangrijk dat je goed blijft kijken naar de ingrediëntenlijst en zorgt voor een compleet en gebalanceerd dieet. Het moet alle voedingsstoffen bevatten die hij nodig heeft. 

Of je nu kiest voor blikvoer, droogvoer, rauw vlees of gestoomde hondenworsten zijn voor jouw hond, zolang hij gezond is, is dat het aller belangrijkste.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op met onze voedingsdeskundige voor gratis advies!

Geschreven door: Daphne

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3696. We helpen je graag verder.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.