Overstappen op ander hondenvoer: geperste hondenbrokken van WOOOF
Overstappen op ander hondenvoer: dat vinden veel baasjes een beetje spannend. Hoe doe je dat goed? Hoe zorg je ervoor dat overstappen op andere hondenbrokken lekker (en) soepel verloopt? Je leest hier alles over overstappen op ander voer voor je hond: of je dat nu doet vanwege allergie, omdat je je hond gezonde voeding wil geven of omdat je wil weten hoelang puppyvoer geven goed is.
Waarom overstappen op andere hondenbrokken?
Het is goed om te weten dat honden graag een vast eetpatroon hebben: dezelfde momenten en hetzelfde voer. Al vinden we dat als mens wat saai — je viervoeter vindt het fijn. Daar komt bij dat een hond echt moet wennen aan ander voer en dat vaak wisselen dus af te raden is. Waarom zou je dan overstappen op andere hondenbrokken? Nou, bijvoorbeeld omdat je het 'oude' voer te duur vindt, je hond er niet (meer) goed op reageert of omdat je pup volwassen is geworden.
Wennen aan ander hondenvoer
Anders dan mensen moeten honden echt wennen aan nieuw voer. Bij een hond passen de darmen zich aan aan het voer. Ander hondenvoer betekent nieuwe bacteriën die door de darmen komen en daar is je hond niet aan gewend. De darmen herkennen het nog niet als voer, wat er soms voor zorgt dat je hond bijvoorbeeld diarree krijgt. Een reactie van je hond als je ander voer geeft, is dus heel normaal. Het lichaam van de hond krijgt de kans om gifstoffen uit te scheiden, met soms diarree, overgeven of huidreacties tot gevolg. Hieronder lees je wat er kan gebeuren en wat je dan kan doen.
Overstappen op ander voer voor je hond: zo doe je dat met WOOOF
Overstappen op ander hondenvoer gaat met WOOOF - volgens duizenden blije baasjes - over het algemeen heel soepel. Overstappen is op meerdere manieren mogelijk. Wat voor jou de beste methode is, hangt af van welke brok je nu voert en van wat bij jou en je hond past.
Van een geperste brok van een ander merk naar de geperste brokken van WOOOF
- Stap 1: geef 25% van WOOOF en 75% van het 'oude' hondenvoer — laat je hond er twee dagen aan wennen en bouw daarna verder af door naar stap 2 te gaan
- Stap 2: vul de voerbak met 50% WOOOF en 50% van het 'oude' hondenvoer — doe dit twee of drie dagen, afhankelijk van hoe je hond reageert
- Stap 3: 75% van WOOOF en 25% van het 'oude' hondenvoer — schotel dit je hond twee dagen voor en ga daarna naar stap 4
- Stap 4: vanaf nu geef je 100% brokken van WOOOF
Let op: bestel WOOOF dus als je nog wat van het oude hondenvoer in huis hebt om het overstapschema te volgen.
Van geëxtrudeerde (krokante) brokken naar geperste brokken overstappen
Geef je je hond nu een geëxtrudeerde - beter bekend als krokante - brok? Dan raden we je af om met het overstapschema over te gaan naar WOOOF. Weet je niet zeker of je een krokante brok geeft? Voorbeelden van krokante brokken: Royal Canin, Eukanuba, Edgard&Cooper en Hill's. Hoe je dan wél overstapt als je geëxtrudeerde brokken geeft? 'Cold-turkey'. Je stapt van de één op de andere dag direct over. Meng de twee brokken niet! Kijk ook niet gek op als de ontlasting van je hond tijdelijk anders is. Dit is niet erg, maar geeft aan dat je hond aan de nieuwe brok went.
Geef een dag vers vlees
Wil je de overstap naar ander hondenvoer zo snel mogelijk maken? Bij WOOOF kan dat ook met vers vlees. Je geeft je hond één dag vers vlees en de dag daarna schotel je de nieuwe brok voor. Je hoeft dus geen brokken te mengen.
Tot wanneer puppyvoer?
Een vraag die velen hebben als we het hebben over voer en overstappen: wanneer overstappen van puppyvoer naar volwassen voer. Tot wanneer puppyvoer goed is? Dat hangt een beetje af van de hond die je hebt. Pups met een volwassen gewicht tot ongeveer 15 kilogram zijn tussen 10 à 12 maanden volwassen en stappen dan over naar voer voor volwassen honden. Groeit jouw hond uit tot zo'n 25 kg? Dan is-ie middelgroot en volwassen tussen 12 en 16 maanden. Een groot ras is volwassen tussen 12 en 18 maanden. Dus, vraag je ons tot wanneer puppyvoer geven geschikt is? Houd dan als regel aan dat je rond de eerste verjaardag van je hond overstapt van puppyvoer naar volwassen voer. Bespreek het altijd even met de dierenarts, want het kan zijn dat jouw pup een langere groeicurve heeft. De arts kijkt graag met je mee naar het puppyvoer en tot welke leeftijd dit voor jouw hond geschikt is.
Onder begeleiding overstappen op ander voer voor je hond
Wil je graag persoonlijke begeleiding bij het kiezen van de juiste voeding en een goede overstap? Bel ons dan vooral! We zijn bereikbaar op 085 065 3696. Mailen mag ook: bark@wooof.com