Wat eten honden het liefst: elke dag hetzelfde of is dat te saai?
Wij mensen eten graag lekker: afwisselend, goed en het liefst in gezelschap. Hoewel voeding met name een noodzakelijke levensbehoefte is, koppelen wij er emoties aan. Hoe zit dat bij honden? Zij eten elke dag dezelfde brokken - iets wat wij vreselijk zouden vinden. Zouden we hondenbrokken moeten mengen? Hondenbrokken lekkerder maken?
'Is het niet vreselijk saai dat onze hond elke dag hetzelfde eet?', vragen onze klanten weleens. Ons korte antwoord: welnee, honden vinden dat niet saai - sterker nog: ze vinden het heerlijk om dag in, dag uit dezelfde brokken te eten én ze doen het er goed op. Hondenbrokken vaak afwisselen raden we dan ook af, want dat kan zorgen voor darmproblemen en diarree.
Wat eten honden het liefst: afwisselend of goed?
Het belangrijkste is dat je trouwe viervoeter de voeding krijgt die hij of zij nodig heeft, want dat helpt een hond evenwichtig en gezond te zijn. Daarom moet je hondenvoer bestellen dat bij je dier past en dat bestaat uit de juiste ingrediënten van goede kwaliteit. Uit een goede hondenbrok haalt je maatje alles wat-ie nodig heeft. Daarbij stelt het lichaam van je hond zich in op het voer. De spijsvertering is gewend aan het hondenvoer en weet precies hoe het de voedingsstoffen optimaal opneemt.
Lees ook goed hondenvoer: van welke ingrediënten wordt dat gemaakt?
Een hond heeft ook smaakpapillen: hondenbrokken lekkerder maken?
Een hond heeft, net als wij, smaakpapillen. Maar: honden hebben minder smaakreceptoren (en vinden geur belangrijker dan smaak). Dat betekent dat-ie het niet zat wordt om iedere dag hetzelfde te eten. De meeste honden vinden het juist fijn iedere maaltijd hetzelfde te krijgen - als het hondenvoer maar lekker is. Want hoe goed de kwaliteit ook is en hoe voedzaam de brokken ook zijn, honden vinden nu eenmaal bepaalde dingen veel lekkerder dan andere dingen. Trakteer je hond dus gerust eens op iets nieuws. Wat dacht je van olie voor hondenbrokken als om hondenbrokken lekkerder te maken? Of een lekkere snack als extraatje?
Hier vind je olie voor hondenbrokken (met gezondheidsvoordelen) en hondensnacks.
Lees ook hoeveel voer is goed voor je hond?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je trouwe viervoeter in onze nieuwsbrief.
Altijd dezelfde hondenbrokken of mag je variëren?
Af en toe variëren van hondenvoer kan geen kwaad. Voor de smaak of omdat de behoeftes van je hond veranderen. Hondenvoer bestaat uit onder andere (dierlijke) eiwitten, met verschillende aminozuur- en vetzuurprofielen, mineralen en vitamines. Zo bevat eendenvlees veel B-vitamines, vitamine K en relatief veel selenium, fosfor en ijzer. Rundvlees bevat relatief veel ijzer, zink en selenium. Zalm kent weer andere voordelen voor de gezondheid, dankzij Omega 3 en Omega 6 vetzurenvitamine A, B1, B2, veel B3, B6 en B12, vitamine D. Zalmvlees is rijk aan kalium, selenium, foliumzuur en koper. Ook bevat zalm relatief veel magnesium, net als makreel en andere vette vissoorten. En wist je dat je hond zich letterlijk blij kan eten? Kalkoenvlees bevat veel tryptofaan, dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, het gelukshormoon.
Hondenbrokken mengen?
Hondenbrokken mengen kan, als je zeker weet dat je hond er tegen kan en niet gevoelig is voor de eventueel nieuwe eiwitbron die je toevoegt én als je geen verschillende merken mengt. Áls je wil mengen - voor de smaak hoeft het niet -, doe dat dan met twee smaken van hetzelfde merk. Wissel je (te veel) af tussen verschillende merken hondenvoer, dan kan het zijn dat je je hond opzadelt met darmklachten, constipatie of diarree.
Wil je hondenbrokken mengen, omdat je wil overstappen naar een ander merk voer? Heel goed dat je handelt als het huidige voer niet meer het allerbeste is dat jij je hond kan geven. We leggen je stap voor stap uit hoe je overstapt op ander hondenvoer overstappen op ander hondenvoer.
Wil je hond niet (meer) eten?
Je hond eet zijn brokken al jaren met veel smaak op en ineens haalt-ie zijn neus ervoor op. Wat kan er aan de hand zijn, vraag je je af? Eet je hond een dag niet, maar drinkt hij nog wel? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Maar weigert je hond dagenlang te eten, dan is het tijd om aan de bel te trekken. (Eerder als hij ook niet drinkt - bel dan altijd je dierenarts.) De oorzaken lopen uiteen: je hond krijgt misschien te veel eten, voelt zich niet lekker, heeft last van het gebit, voelt zich gespannen en eet door stress minder. Of je hond at iets verkeerds, waardoor hij nu verstopt is geraakt. Bel ook bij obstipatie meteen de dierenarts! Of, inderdaad: hij vindt zijn brokken niet meer lekker. Dat laatste test je door de droge brokken wat nat te maken. Zo komen geur en smaak beter vrij en dat stimuleert de eetlust van je hond. Het kan ook helpen om zijn brokken in plaats van snacks aan te bieden als beloning bij een spelletje.